Erdoğan muhalefetin yapılan yardımlara ilişkin olarak 'sadaka kültürü' eleştirilerine ilginç bir yanıt verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet partilerinin yapılan sosyal yardımlara yönelik eleştirilerine sert çıkarak, “Muhalefet hep eleştiriyor. Sadaka kültürü diye tutturmuşlar gidiyorlar. Bizim kültürümüzde sadaka önemlidir" dedi.
Erdoğan, AKP Genel Merkezi"nde düzenlenen bir toplantıyla partisinin Ankara, Gaziantep ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanları ile Ankara"daki bazı ilçelerin belediye başkan adaylarını açıkladı. Toplantıda bir konuşma yapan Erdoğan, 2009 yılının tüm dünyada barış, huzur ve esenlik içinde geçmesini, insanların öldürülmediği, kanın akıtılmadığı ve barışın egemen olduğu bir yıl olması temennisinde bulundu.

GÜNÜBİRLİK SURİYE GEZİSİNİ DEĞERLENDİRME

Suriye"ye dün günübirlik giderek, Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile ardından Ürdün"e geçerek önce Kral Abdullah, sonra da Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile görüşmeler yaptığını anımsatan Erdoğan, bugün Mısır"a, 3 Ocak Cumartesi günü de Suudi Arabistan"a gideceğini belirtti.
Erdoğan ziyaretlerinde temel amacın, bölgedeki ateşkesin süratle temini ve ardından ambargoların kaldırılması olduğunu ifade ederek, “Zira, tecrit edilmiş bir Filistin, Gazze halkının, bu kardeşlerimizin bu tecritten kurtulması, kurtarılması, bu ambargoların kaldırılmasıyla mümkün. Haziran 2008 ateşkes anlaşmasında ambargoların kaldırılması maddesi varken, ne yazık ki bu ambargolar kaldırılmadı. Süre dolduktan sonra da yeni bir süre, ambargolar kaldırılmadığı, anlaşmaya uyulmadığı için maalesef uzatılmadı. Temenni ederiz ki süratle ateşkes sağlansın, ambargolar kaldırılsın ve Filistin"de Hamas ile El-Fetih arasında ulusal uzlaşma gayretleri yeniden devreye alınarak, bir an önce Filistin"in kendi iç huzuru, barışı sağlanmış olsun" dedi.
Türkiye"nin tarihsel misyonuna da değinen Erdoğan, “Bu misyonumuzun gereğini Türkiye olarak yerine getirmek durumundayız" dedi.

“AMACIMIZ KİMSEYE KOLTUK DAĞITMAK DEĞİL"

Erdoğan, şimdiye kadar 5 büyükşehir, 18 il ve bu illere bağlı bazı ilçelerde belediye başkan adaylarını açıkladıklarını belirterek, kalan yerler için de çalışmaların sürdüğünü, açıklanmayan belediye başkan adaylarının ayın 15"ine kadar belirleneceğini söyledi.
“Dürüst, saygın, liyakat sahibi, eğitimli, tecrübeli, en önemlisi de şehirlerimizde, ilçelerimizde, beldelerimizde itibar gören arkadaşlarımızı iş başında görmek istiyoruz" diye konuşan Erdoğan, “Bizim amacımız hiç kimseye koltuk dağıtmak, makam sağlamak, paye vermek değildir. Biz hizmet üretecek, kentleri daha da güzelleştirecek, sorunları çözecek belediye başkanları istiyoruz. Bizim genel siyasette de yerel siyasette de temel amacımız insanımıza hizmettir" dedi.
Erdoğan, eskiden bazı minibüslerin arkasında, “O şimdi asker" yazısının yer aldığını belirterek, “Şimdi milletvekili, belediye başkanı olana kadar teşkilatla farklı bir ilişkide olma gayreti... O makama seçildikten sonra "O şimdi milletvekili", "O şimdi belediye başkanı" derse, bağları koparırsa, bu olmaz" dedi. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:
“Çünkü dava adamı gönül adamı olmak farklı bir şey. Bu hizmetlere niçin seçiliyoruz? Hizmet etmek için. Fakat bunu yapmak gerektir, gereklidir. Fakat yeterli değildir. Yeterli olan ne? Yeterli olan insanın gönlüne girmek. Haklımızın gönlüne girip onun sevgisini kazanabilmektir. Onu yapabiliyorsan o zaman gerçek manada belediye başkanısın, milletvekilisin. Önce bunu başarmamız lazım. Eğer bir belediye başkanı çat kapı vatandaşımın evine gidip, "kabul edersen, bu akşam çayını içmek istiyorum" diyebiliyorsa, bu muhabbeti oluşturabiliyorsa, o başka bir ildir, başka bir ilçedir, başka bir beldedir. Bakın bunu söylerken çok ciddi bir riski, partim adına üstleniyorum. Çünkü, arkadaşlarıma bu noktada, bu denli güvenmek istiyorum."

“SEÇİMDEN SEÇİME KÖMÜR DAĞITAN BİR İKTİDAR DEĞİLİZ"

“Biz, seçimden seçime halkına kömür dağıtan bir iktidar değiliz" diye konuşan Erdoğan, “Göreve geldiğimizden bu yana halkın içinde garip gurebayı arayıp bulan, kömür ulaştıran bir iktidarız. Çünkü Anayasamız, Türkiye Cumhuriyeti devletini, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlamış. Sosyal bir hukuk devleti olmanın özelliği budur da onun için. "Bunu oy toplamak için yapıyorlar" ifadesi çok çirkindir. CHP bunu yapamıyorsa, bize ne? Tarihinde böyle bir görev üstlenmemişse bize ne? Eğer bu ülkede kaymak takımı üretmek varsa bu onların vasfıdır, özelliğidir. Biz adil paylaşımı nasıl sağlarız, şu anda bunun gayreti içindeyiz. Bizim şehirlerimizin, ilçelerimizin sorunları on yıllar boyunca ihmal edilmiş. Proje üretilmedi, halkın ihtiyaçları dikkate alınmadı. Günü kurtaracak işler yapıldı. 10, 20, 50 yıl sonrası düşünülmedi" dedi.

“AH TÜRKİYEM AH KİMLERİN ELİNDESİN"

Erdoğan, daha sonra adaylarını açıkladığı Erzurum, Gaziantep ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin çalışmalarını anlatarak sık sık CHP"li belediyeleri eleştirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesinin Kavşakkaya Barajı"nı 16 ayda 45 milyon dolara mal ettiğini belirten Erdoğan, “Kocaeli"nin CHP"li önceki yönetimi, Yuvacık Barajı"nı 4,5 milyar dolara mal etti. Ana muhalefet partisi, bunu mal eden Belediye Başkanını önce il başkanı yaptı, şimdi de Kocaeli"ne belediye başkan adayı yaptı. Ah Türkiyem ah, kimlerin elindesin?" diye konuştu. Belediye Başkanı Sefa Sirmen"i kastederek, “Dara düştüğü zaman, "Bana söz verdi, bizden artan suyu alacaktı" iddiasını gündeme getirdiğini söyleyen Erdoğan, Sirmen"in doğru söylemediğini belirtti.

“TUTTURMUŞLAR "SADAKA" DİYE"

Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediyesinin Kesikköprü"den Ankara"ya su getirdiğini anımsatarak bu projeyle Ankara"nın su sorunu önemli ölçüde çözülmüş olduğunu belirtti. Erdoğan, Kesikköprü suyunun arsenik miktarının yüksek olduğu iddialarını eleştirdi. Erdoğan, “Acaba bu zehirlenenlerden kaç kişi var? Bir söyleseler de ziyarete gitsek..." dedi.
Erdoğan, belediyelerin yaptığı sosyal yardımlara yönelik muhalefetin eleştirilerine de sert çıkarak, “Muhalefet hep eleştiriyor. "Sadaka kültürü" diye tutturmuşlar gidiyorlar. Bizim kültürümüzde sadaka önemlidir. Belediyemizin yaptıklarının bununla alakası yok. Belediye elindekini o varlığın sahipleri ile paylaşıyor. Belediye bunu yapmakla yükümlü. Her gün 4 bin kişiye kahvaltı veriliyor" diye konuştu.

ALTINOK SAHNEYE ÇIKMADI

Erdoğan konuşmasının ardından önce büyükşehir belediye başkan adaylarını daha sonra da ilçe belediye başkanı adaylarını ve sahneye çağırdı. Erdoğan"ın konuşması sık sık alkışlarla ve sloganlarla kesildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi"nin organizasyonuyla çok sayıda kişi de partinin dışında kurulan dev ekranlardan konuşmayı dinledi. Dışarıda bekleyenler de sık sık Gökçek lehine tezahüratta bulundular ve aynı içerikte pankart açtılar. İsmi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçen Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ise salona daha sonra geldi. Altınok, diğer ilçe belediye başkan adayları gibi kürsüye çıkmazken salonda gazetecilerin soruları üzerine, “Yorum yok, yola devam" dedi. Erdoğan daha sonra balkona çıkarak partilileri selamladı ve kısa bir konuşma yaptı.