Mustafa Çağdaş'ın bir hafta önce fleks kesme makinesine kaptırması sonucu eli bileğinden koptu. Ilgın Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Çağdaş, ilk müdahalenin ardından helikopter ambulansla Konya'ya sevk edildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirilen Çağdaş'ın kopan eli, 7 saat süren başarılı bir operasyonla kıldan daha ince damarları mikroskop altında birleştirilerek yerine dikildi.

Mustafa Çağdaş, operasyon sonrası parmaklarını oynatmaya başladığını, sargılar çıkarıldığında doktorlarıyla bilek güreşi yapacağını söyledi. Çağdaş, kaybetmediği elini eskisi gibi kullanabileceği için çok mutlu olduğunu ifade etti.

DAMARLAR, GÖZLE GÖRÜLEMEYECEK KADAR İNCEYDİ
SÜ Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehtap Karameşe, hastanın eli bileğinden tıbbi olarak tamamen kopmuş durumda kendilerine getirildiğini söyledi.

Tüm sağlık ekiplerinin koordineli çalışmasıyla hastanın kendilerine zamanında ulaştırıldığını belirten Karameşe, Prof. Dr. Zekeriya Tosun başkanlığında ekip olarak gece operasyon için harekete geçtiklerini dile getirdi.

Elin fonksiyonlarını kaybetmemesi için bir an önce ameliyatın gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Karameşe, şunları kaydetti: ''Hasta ameliyata alındı. 7 saat süren operasyonun ardından damarlar ve sinirler onarıldı. Saç telinden daha ince damarlar, mikroskop altında birleştirilerek kopan el yerine nakledildi. Damarlar gözle görülmeyecek kadar inceydi. Parmak ucuna doğru damarlar gittikçe inceliyor. Bileğe doğru damarlar biraz daha kalınlaşıyor. Acil şartlarda gerçekleştirilen operasyonla dokuların birleştirilmesi, kan gitmeyen organa kanın gitmesi ve erken müdahaleyle sinirlerin yaşatılması sağlandı. Hasta sol elini kaybetmekten kurtuldu. Ilgın Devlet Hastanesi'nde hastanın kanamasının durdurulması çok önemliydi. Çünkü hastayı kanamadan dolayı kaybedebilirdik. El nakillerinde yapılan işlemin aynısını gerçekleştirdik. Biz sadece hastanın kendi elini naklettik.''

Karameşe, hastanın başkasına muhtaç olmadan kendi elini kullanacağı için mutlu olduklarını sözlerine ekledi.