Türk Telekom'a ait fiber optik kablolara sabotaj düzenledikleri gerekçesiyle aralarında sendika şube başkanı Salih Daşdemir'in de bulunduğu 12'si tutuklu 19 kişi hakkında 6 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Türkiye Haber-İş Sendikasının Ekim 2007'de başlattığı grev esnasında, Diyarbakır'da Türk Telekom'a ait fiber optik kablolara sabotaj düzenledikleri gerekçesiyle aralarında sendika şube başkanı Salih Daşdemir'in de bulunduğu 12'si tutuklu 19 kişi hakkında 6 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 45 sayfalık iddianamede, sanıkların, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “Kurulan örgüte üye olma”, “Nitelikli zarar verme” ve “Çalışma hürriyetini tehdit” suçlarından yargılanmaları isteniyor.
“TELEFON GÖRÜŞMELERİ TESPİT EDİLDİ”

İddianamede, sendika üyelerinin başlattığı grev sırasında, Türkiye Haber-İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı sanık Salih Daşdemir'in sevk ve idaresindeki suç örgütünün organize bir şekilde kent genelinde, “Türk Telekom'a ait fiber optik kabloların kesilmesi” şeklinde 40 adet fiili saldırı olayını gerçekleştirdikleri ileri sürüldü.

İddianamede, grev esnasında sanıkların kendi aralarında, kabloların kesilerek zarar verme olayını gerçekleştirdikleri yönünde telefon görüşmeleri yaptıklarının tespit edildiği bildirildi. Sanıkların, güvenlik güçlerince, “fiziki takip” ve “gizli izleme” yöntemleriyle izlendikleri de kaydedildi.

“HAYATİ ÖNEME HAİZ SİSTEME ZARAR VERİLDİ”

Sanıkların organize bir şekilde Diyarbakır genelinde hayati önemİ haiz, içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile devlet birimlerine ve harp zamanı görev alacak kuruluşlara hizmet vermek üzere planlanan milli ve askeri bir sayısal entegre muhabere şebekesi olan “Tafics” sistemine ait kablolara ve devrelerine zarar verilmesi olayı da dahil olmak üzere birçok iletişim hattına ait kablolara zarar verme olaylarını gerçekleştirdiklerinin tespit edildiği de iddianamede kaydedildi.

İddianamede şöyle denildi:

“Diyarbakır İl Telekom Müdürlüğü ile yapılan yazışma neticesinde; söz konusu kutunun TSK'nın entegre muhabere sistemi ile Türk Telekom'un ses, data ve görüntülü haberleşme ihtiyaçları için 'Tafics' fiber optik kablo üzerinde ortaklaşa kullanıldığını, fiber optik kablolarda iletimin lazer ışını ile yapıldığını, kullanıldığı yerden kesilmesi ve zarar verilmesi halinde TSK ile Türk Telekom'un ses, data ve görüntülü haberleşme hizmetlerinin kesileceği belirtilmiştir.

Diyarbakır Mobildeskom Tafics İşletme ve Kontrol Bölük Komutanlığından konu ile ilgili alınan yazıda grevin başladığı tarihten bugüne kadar Diyarbakır, Batman ve Şanlıurfa illerinde 'Tafics' ve TSK tarafından Türk Telekom'dan kiralanmış F/O kablolarında kesilmeler sonucunda aksaklıklar meydana geldiği bildirilmiştir.”

KURUMLARA VERİLEN ZARAR

İddianamede, Diyarbakır genelinde meydana gelen zarar verme ve sabotaj olaylarının zararlarının tespit edilebilmesi amacıyla bazı kurumlar ile yazışma yapıldığı bildirildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğünce gönderilen ve grev esnasında yaşanan sıkıntıların yer aldığı yazılara da iddianamede yer verildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünün savcılığa gönderdiği ve iddianamede yer alan yazısında, grev esnasında müdürlük hizmetlerinde kullanılan “Pol-Net” sistemine ait fiber optik hattın kesintiye uğradığı belirtilerek, şöyle denildi:

“Bu kesintiler neticesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü ile olan Pol-Net bağlantısı ve buna bağlı bir çok bilişim projesi kesintiye uğramıştır. Kesintilerin grev kararı alınmasından hemen sonra yaşanması ve saatler geçmesine rağmen herhangi bir müdahalede bulunulmaması görevlerin aksamasına sebep olmuştur. Başta istihbarat olmak üzere ilimiz ve ülke gündemini doğrudan etkileyebilecek güvenlik zaaflarına yol açabilecek durum ortaya çıkmıştır.”

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğünce gönderilen yazıda ise grev esnasında iletişim hatları ile internet iletişimlerini sağlayan ADSL hattı ve data hatlarının kesildiği belirtilerek, “bu süre içerisinde müdürlük ile bakanlık arasında hiçbir şekilde bilgi ve belge akışı sağlanmadığından iş kaybı ve işlerin aksaması meydana gelmiştir. web tabanlı otomasyon ile çalışma yapıldığından dolayı yine kesinti süresince hiçbir şekilde kurum, kuruluş, okul ve öğretmenlere hizmet verilmemiş olup birçok okul, öğretmen ve personel mağdur olmuştur” denildi.

İKİ SANIĞIN 9, DİĞERLERİNİN 3'ER YIL HAPSİ İSTENDİ

İddianamede, sanıklardan Türkiye Haber-İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Salih Daşdemir ile sendika üyesi K.A'ın, TCK'nin, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçunu içeren 220/1. maddesi uyarınca 6, “Nitelikli zarar verme ve çalışma hürriyetini tehdit” suçlarından da 3'er yıl hapsi istendi.

Diğer sanıklar Y.K, A.K, C.E, M.M, M.A.Ç, R.İ, Y.Ç, Y.Ş, C.Y, H.T, M.N, V.B, M.Ş.Ö, H.B, M.B, Ş.B ve M.H.Ü'nin de TCK'nin “Suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüte üye olmak” suçunu içeren 220/2. maddesi uyarınca 3'er yıla kadar hapsi talep edildi.

Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde Asliye Ceza Mahkemesinde başlanacak.