Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı  Güler Sabancı, katıldığı Etik Zirvesi sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bugün açıklanan işsizlik rakamlarına ilişkin Sabancı, ekonominin iyi gittiğini, ancak daha yapılması gereken çok şey olduğunu ifade ederek, ''Ekonominin doğru yönde gitmesini memnuniyet verici buluyorum. Geçen yılı çok iyi bir büyüme ile kapattık. Umuyorum ki bu yıl da hepimiz için iyi bir yıl olacak'' dedi.

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da işsizlik rakamlarını değerlendirirken, ''Tabii ki ekonomi yüzde 8'in üzerinde büyüdüğü takdirde bu neticeyi görmemiz gayet doğaldı. Dolayısıyla büyümenin direkt istihdam ile ilişkisi çok önemli'' diye konuştu.

Türkiye'nin 2010'u iyi bir şekilde geçirdiğini ifade eden Özilhan, şöyle dedi:

''Türkiye yüzde 8'in üzerinde büyüme yakaladı. Bu da işsizliğin düşüş trendine girmesine yol açtı. Ama tabii öbür taraftan 2 puanlık düşüşe rağmen hala Türkiye'de yüzde 11 işsizlik var. Bu da aşağı yukarı 2 milyon 800 bin civarında işsizliği gösteriyor. Hala Türkiye'nin bu konuda çok önemli adımlar atması gerekiyor ki bu stoku eritebilelim. Her yıl da 700-800 bin işsiz bu stoka katılıyor. Dolayısıyla hem 700-800 bini eriteceğiz, hem de 2 milyon 800 bini aşağı çekeceğiz. Bunun için Türkiye'nin büyümeye ve yatırıma ihtiyacı var.''

-''YILIN, YÜZDE 5'LER CİVARINDA BİR ENFLASYONLA TAMAMLANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM''-

Merkez Bankası faiz kararını da değerlendiren Özilhan, kararın, piyasaların beklentisi yönünde olduğunu söyledi.

Tuncay Özilhan, şöyle devam etti:

''Diğer taraftan da munzamlarda atmış oldukları adımlarla bir bakıma piyasadan önemli miktarda likidite çekiliyor. Ekonomi bu açıdan soğutuluyor. Bu yılı Türkiye yüzde 5'ler civarında bir büyüme ile geçecek. Atılan adımların doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü cari açığa baktığımız zaman 2010'un 50 milyar civarında ve son aralık ayının da 7 milyar dolar rekor seviyede bir açık vermesi, bu trendle devam ettiği takdirde 2001'in çok daha yüksek cari açık açığa ulaşacağı gözüküyor. Onun için atılan adımları doğru buluyorum. Ekonominin bir miktar soğutulmasının gerekli olduğuna inanıyorum. Bu cari açığın düşürülmesi için Türkiye'nin çok önemli adımlar atması gerekir. Hala bunların yetersiz olduğunu düşünüyorum.''

Özilhan, enflasyonun ocak ayında tüketici fiyatlarında düşük, üretici fiyatlarında yüksek geldiğini hatırlatarak, bu durumun önümüzdeki dönemde bir miktar enflasyonda artış sinyalleri verdiğini söyledi.

Özilhan, ''Ben Türkiye'nin yüzde 5'ler civarında bir enflasyonla yılı tamamlayacağını düşünüyorum'' dedi.

Türkiye'nin rakamsal büyümesinin yanında etik, itibar ve sosyal gelişmişlik anlamında konumunun sorulması üzerine Özilhan, Türkiye'nin dünyada 16. büyük ekonomi olduğunu anımsatarak, ''Etik, yolsuzluklar gibi konulara, sosyal konulara baktığımız zaman çok gerilerde. Dolayısıyla Türkiye'nin bu gelişme düzeyini daha yukarılara çekebilmesi için ekonomimizin yanında bu tip konuların da gündeme gelmesi, tartışılması ve düzeltilmesi gerekiyor'' dedi.

AA