Özel Medicana İnternational Ankara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Esra Mıhçıoğlu, sabah baş ağrılarının en büyük sebebinin kaygı ve depresyon oluduğunu söyledi.

Baş ağrısının cidi bir problemin de işareti olabileceğinden kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Mıhçıoğlu, "Yapılan bir araştırmaya göre, her 13 kişiden 1'i sabah baş ağrılarından etkilenmekte ve bu durum kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir. Ayrıca 45- 64 yaşlar arasında olanlar, işsiz olanlar ve ev kadınları sabah baş ağrıları açısında yüksek riskli gruplardır. Sabah baş ağrılarının önemli nedenleri depresyon ve/veya kaygı, uyku apnesi veya uykuda dişlerini sıkma veya gıcırdatmadır. Ayrıca yüksek tansiyon ve aşırı alkol tüketimi de sabah baş ağrılarına neden olabilir. Fazla alkolü içki tüketiminin, az su tüketiminin, sigara veya diğer kimyasalların dumanına maruz kalmanın, yüksek rakımda düşük oksijen seviyelerinin, kafein ve ağrı kesicilerin sabah saatlerinde geri çekilmesinin baş ağrıların sebebi olduğu bilinmektedir. İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinde telefon üzerinden 15 yaş ve üzerindeki yaklaşık 20 bin kişi ile yapılan bir ankette sabah baş ağrılarıyla
en güçlü ilişkiyi kaygı ve depresyonda tespit etmiştir. Kaygı düzeyi yüksek olanlarda sabah baş ağrısı görülme riski olmayanlara göre 2 kat fazladır. Sadece majör depresyonu olanlarda bu risk 2.7 kat iken hem kaygı hem de depresif bozukluğu olanlarda bu risk 3.5 kat fazladır. İlginç bir şekilde kaygı tedavisinde kullanılan ilaçlar da sabah baş ağrısı riskini artırmaktadır" dedi.

Uyku apnesinin de sabah baş ağrılarının sık görülen bir sebebi olduğunu ifade eden Mıhçıoğlu, "Araştırmalara göre sabah baş ağrıları uyku apnesi olanların yüzde 74'ünde görülmekte. Uyku apnesinin tedavisi genellikle baş ağrısı sendromunu da yatıştırmakta. Uyku apnesinin primer tedavileri, nazal alerjilerin tedavisi, kilolu olanlarda zayıflama, bazı oral aparatlar ve sürekli pozitif havayolu basıncı (CPAP) uygulamalarıdır. CPAP, bir maske veya özel bir nazal yastık yoluyla hastaya sürekli bir hava akımı sağlayarak bir basınç oluşturmakta ve böylece hava yolunun sürekli açık kalmasını sağlamaktadır. CPAP hem tıkayıcı uyku apnesi hem de horlamanın tedavisinde uygulanmaktadır. Erişkinlerin tahminen yaklaşık yüzde 8'i gece dişlerini gıcırdatır (Uykuda Bruxizm) ve bu sabah baş ağrılarının nedenlerinden biridir. Uykuda diş gıcırdatma durumuna uyku apnesi ve horlama gibi başka problemler de eşlik edebilir. Bu durumda akşam saatlerindeki ağır yemeklerden, alkolden tamamen kaçınılmalı, düzenli uyku uyumalı ve fazla kiloluluk veya obezite varsa zayıflanmalıdır. Eğer hastanın horlama problemi de varsa uyku saatlerinde hastanın takabileceği bazı diş aparatları önerilebilir. Küme, migren ve gerilim tipi baş ağrısı sabah erken saatlerde (genellikle saat 4'ten sonra) kişiyi uykudan uyandırır ya da uyandığında ağrısı vardır. Özellikle kronik gerilim baş ağrısı sabah erken saatlerde kişiyi uyandırır. Depresyon kronik gerilim baş ağrısı ile sıklıkla beraberdir. Sabah erken saatlerde vücudumuzda olan bir çok fizyolojik değişiklik migren ve gerilim baş ağrısını tetikleyebilir. Sabaha doğru saat 4 ve 8'de vücudumuzda doğal ağrıkesiciler ( endorphin ve enkefalinler) diğer saatlere göre az üretilir" dedi.