Balıkesir'in Burhaniye ilçesindeki kapalı cezaevinde mahkumların isyan çıkardığı bildirildi. Balıkesir'in Burhaniye ilçesindeki kapalı cezaevinde sabaha karşı mahkumlar isyan çıkardı.

253 mahkumun bulunduğu cezaevinde, yaklaşık 20-25 mahkum, cezaevi şartlarının iyileştirilmesi ve af isteyerek, sabaha yakın saatlerde isyan çıkardı. İsyana katılan mahkumların, koğuşlardan çıkardıkları yatakları ateşe verdi.


Mahkumlar 5 bayan gardiyanı rehin aldı. Olayın haber alınması üzerine Balıkesir İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mehmet Turhal'ın cezaevine gittiği ve Jandarma ekiplerinin olay yerine sevk edildiği bildirildi.


VALİ KULEDEN ANONS ETTİ


Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Burhaniye Cezaevi'nin tutuklu ve hükümlü kapasitesinin toplam 174 kişi olduğunu, ancak, şu andaki mevcut tutuklu ve hükümlü sayısının ise 253 olduğunu, dolayısıyla koğuşlarda şişme bulunduğunu söyledi.


Mahkumların çıkardığı isyanın öncelikli gerekçesinin cezaevi şartları olduğunu yineleyen Vali Hatipoğlu, "Burhaniye Cezaevi'ndeki toplam tutuklu ve hükümlü sayısı 253. Ancak, cezaevinin kapasitesi 174, dolayısıyla kapasitenin çok üzerinde bir sayı var. İsyanın çıktığı koğuş da zaten 110 kişinin bulunduğu bir koğuş, buradaki 20-25 kişinin bu eylemi başlattığı tespit edildi. Görüşmeler sürüyor. Havalandırma bölümünde ateş yakmışlar, küçük çaplı bir yangındı söndürüldü. Burada her türlü tedbir almış bulunuyoruz. Şu anda cezaevindeki durum sakinleşmiş durumda" dedi.


Bu arada, Vali Hatipoğlu, isyan çıkaran mahkumlarla cezaevindeki kuleden görüştüğünü, anons yaparak kendilerini uyardığını, tansiyonun düştüğünü, rehin alınan ceza infaz memurlarının serbest bırakılmasını beklediklerini, cezaevindeki isyanın sona ermesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.


"ŞEHİTLER ÖLMEZ VATAN BÖLÜNMEZ"


Cezaevi içinden "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" şeklinde slogan ve alkış sesleri duyuldu. Mahkumların yangın çıkardığı avlunun duvarına kepçe yanaştırılarak müdahale edildi. Olay sonrası cezaevine itfaiye, ambulans ve iş makineleri sevk edildi.


Yetkililer tarafından mahkumlara, şartlarının iyileşebileceği ve dileyen mahkumlara cezaevini degiştirebilecekleri açıklaması yapıldı. Olay yerine gelen jandarma timleri de cezaevi içine giriş yaptı.


Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Burhaniye C Tipi Kapalı Cezaevi'ne gelerek, İl Jandarma Komutanı Mehmet Turhal'dan olayla ilgili bilgi aldı.


"TV'DE CANLI YAYINA ÇIKMAK İSTEDİLER"


Burhaniye Cumhuriyet Başsavcısı ile Cezaevi Savcısı ve Cezaevi Müdürünün mahkumlarla görüşüp taleplerini dinlediklerini ve durum değerlendirmesi yapıldığını belirten Vali Selahattin Hatipoğlu, "Cezaevindeki şartların iyileştirilmesini istiyorlar. Eylemi başlatan 20-25 kişilik bir gurup. Şu anda 5 ceza infaz memurunu rehin olarak mahkumların elinde, bu memurların sağlık durumları iyi. Şu ana kadar herhangi bir fiziki müdahalede bulunulmadı. Mahkumlar televizyonda canlı yayına çıkmak talebinde bulunmuşlar, ancak bunun mümkün olmadığı kendilerine anlatıldı. Zaten talepleri yapılan haberlerle televizyonlara da yansıdı. Şu anda olumlu bir hava var, inşallah sükunetle sonuçlandıracağız" dedi.


GÜÇLÜKLE İKNA EDİLDİLER


3 koğuşta bulunan tutuklu ve hükümlülerin çıkardıkları olaylar "ikna yoluyla" sona erdirildi. Balıkesir İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mehmet Turhal, cezaevindeki olayların sona erdiğini, ikna sonucu eylemlerine son veren tutuklu ve hükümlülerin koğuşlarına döndüklerini, rehin alınan 5 infaz koruma memurunun serbest bırakıldığını belirtti.


Cezaevinde güvenliğin jandarmanın kontrolü altında olduğunu anlatan Turhal, olayla ilgili Vali Selahattin Hatipoğlu'nun açıklama yapacağını söyledi. Bu arada, olayda ölen ya da yaralanan kimse bulunmadığı öğrenilirken, cezaevi önünde tedbir amaçlı bekletilen ambulanslar olay yerinden ayrıldı.


BALIKESİR CEZAEVİ'NDE DURUM NORMALE DÖNDÜ


Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde cezaevinde çıkan isyanın ardından başta il merkezi olmak üzere Bandırma ve diğer ilçelerdeki cezaevlerinde güvenlik tedbirlerinin artırılarak en üst seviyeye çıkarıldığı bildirildi.


Sabah saatlerinde Burhaniye Cezaevi'nde, cezaevi şartlarının iyileştirmesi ve af talebiyle 20-25 kişilik bir mahkum grubunun çıkardığı isyanın ardından Balıkesir Kapalı Cezaevi'ndeki güvenlik tedbirleri artırıldı.


İlçe cezaevindeki isyanın diğer bölgelerdeki cezaevlerine de yansıyabileceğini değerlendiren yetkililer gerekli önlemleri alırken, il merkezindeki cezaevinde herhangi bir olay yaşanmadığı, durumun sakin olduğu öğrenildi.


Balıkesir Cezaevi'nde görüşlerin de açık olduğu, mahkum yakınlarının görüşlerinin sürdüğü bildirildi.