TMSF"nin satışa çıkardığı Sabah-ATV medya grubu ihalesine şimdiye dek sadece Çalık grubunun iştiraki Turkuaz teklif verdi. Nurol-Carlyle ve Lüksemburg merkezli RTL-İpek-Sancak grupları ihaleden çekildiler.

İsmini açıklamayan bir TMSF yetkilisi ön yeterlilik alan üçüncü firma olan Turkuaz'ın teklif vermesiyle ihalenin yarın saat 1100'de yapılacağını söyledi. Sabah-ATV ticari ve iktisadi bütünlüğü ihalesi için muhammen bedel 1.1 milyar dolar olarak belirlenmişti. İhalede kapalı zarfların teslimi için son gün bugün, ihale tarihi ise 5 Aralık olarak açıklanmıştı.

Nurol-Carlyle ve RTL-İpek-Sancak (Marma) gruplarının, Sabah-ATV'nin bütünlüğünün dokuz aylık bilançosu bazında muhammen bedele ulaşamadıkları için incelemelerin devam edebilmesi amacıyla ek süre istedikleri belirtilmişti.

Ancak TMSF Başkanı Ahmet Ertürk Referans gazetesinde yer alan demecinde tek teklif olsa dahi sürecin devam edeceğini ifade etti. Ertürk daha önce gazetecilere yaptığı açıklamada, tek şirketin kalması halinde ihalenin iptalinin gündeme geleceğini belirtmişti. TMSF"nin satışa çıkardığı Sabah-ATV medya grubu ihalesine şimdiye dek sadece Çalık grubunun iştiraki Turkuaz teklif verdi. Nurol-Carlyle ve Lüksemburg merkezli RTL-İpek-Sancak grupları ihaleden çekildiler.


ÇALIK BU İHALEYE NEDEN GİRDİ?

Bugüne kadar medya alanında hiçbir yatırımı olmayan Çalık Grubu'nun Sabah-atv için 1.1 milyar doları gözden çıkartması mümkün mü? Çalık Grubu son dönemde ismi çok sık gündeme gelen bir grup. Özellikle Başbakan Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Çalık Grubu'nda yönetici olması basında geniş şekilde yer almış ve muhalefetin de tepkisini çekmişti. Grup başta enerji olmak üzere son dönemde büyük yatırımlara imza atıyor. Kayseri ve Bursa doğalgaz dağıtımını yapan şirketleri satın alan grup, Samsun-Ceyhan Hampetrol Boru Hattı yapımını da üstlenmiş durumda.

Başbakan'ın köyüne santral


Çalık Enerji, 2005 yılında, Rize Güneysu'da hidroelektrik santral (HES) kurmak için Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'ne başvurdu. Çalık, burada santral kurmak isteyen tek şirketti. DSİ projeye olur vererek Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na iletti. Başka başvuru olmadığı için ihale yapmayan EPDK, 23 Haziran 2005'te Çalık Enerji'ye Rize Güneysu Adacami HES'in kurulup işletilmesi için 35 yıllığına lisans verdi.

Başbakan Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen ve son yıllarda aldığı ihalelerle hızla büyüyen Çalık Grubu'nun medya alanında yatırım yapmaya karar vermesi de Başbakan'ın 'özel ricası' olarak değerlendiriliyor. Daha önce Star gazetesinde yaşandığı gibi, Sabah-atv ihalesinde de yine AK Parti'ye ve Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Çalık Grubu'nun bu 'özel ricayı' geri çevirmeyeceği ve piyasa fiyatının çok üzerinde bir fiyat belirlenmesine rağmen Sabah-atv grubunu satın alması bekleniyor. Nurol ve İpek Sancak konsorsiyumlarının ihaleden çekilmesinin nedeninin de bu 'ne pahasına olursa olsun' tavrından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

BAYKAL: DAMADIN ŞİRKETİNE GİDİYOR

CHP Lideri Baykal bugün bütçe görüşmeleri sırasında Sabah atv ihalesine de değindi. Konuşmasında medya hükümet ilişkilerinin demokrasiye yakışmadığını ifade eden Baykal; hükümetin yaptığı müdahalelerle saygın kurumların ihaleden çekildiğini belirterek “Anlaşılıyor ki Türkiye"nin ikinci büyük medya grubu damat şirketine gidiyor” diye konuştu.