Gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu sağlamak amacıyla yıllardır uygulanan ileri saat, kalıcı hale getiriliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, konuyla ilgili yazıyı Bakanlar Kurulu'na gönderdi.

Kabine üyelerinin imzasına sunulan karara göre, saatler 30 Mart Pazar günü 02.00'ten 03.00'e alınacak ve ekim ayında bir daha geri alınmayacak. Bakanlık ileri saat uygulamasıyla ilgili daha önce Bakanlar Kurulu'na gönderdiği yazılarda saatlerin ileri-geri alınacağı tarih bilgilerine yer verilirken, bu yıl gönderilen yazıda sadece saatlerin bir saat ileri alınacağı ibaresi yer aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Hesabını yaptık, saatleri geri almayacağız." dedi.

Özellikle Doğu bölgelerinden çok olumlu tepki alan uygulamayla ilgili Dışişleri Bakanlığı, Avrupa ülkeleriyle saat farkı oluşacağı, bu sebeple ikili ve ticari ilişkilerde sorun yaşanacağı gerekçesiyle olumsuz görüş bildirmişti. Uzmanlar, sürekli ileri saat uygulamasıyla Türkiye'nin ciddi enerji tasarrufu yapacağını, gün ışığından daha fazla yararlanıldığı için günlük ticari ve sosyal hayatta olumlu yansımaları olacağını belirtiyor. Uzmanlar ayrıca, Amerika, Çin ve Hindistan gibi Avrupa ile 5-10 saat farkı olan ülkelerin ticari ilişkilerde herhangi bir sorun yaşamadığını dile getiriyor. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (Tedaş)'nin hesaplamasına göre ileri saat uygulamasından bir yılda 987,7 milyon kilovatsaat elektrik tasarrufu sağlandı. Bu rakamın parasal değeri ise 131,4 milyon YTL.

Yetkililer, arayan kişi ve kurumlara, çalışmanın Bakanlar Kurulu'na gönderildiğini ve Bakanlar Kurulu kararına göre kesin uygulamanın başlayıp başlamayacağına karar verileceği cevabını veriyor.

Zaman