Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) dün sabahın erken saatlerinde Airbus’la 75 milyon dolarlık bir anlaşmaya imza attı. Bu anlaşma ile Türkiye, havacılık devi Airbus’un sivil uçak alanında en önemli alt yüklenicilerinden biri oldu. TAI Genel müdürü Muharrem Dörtkaşlı’nın böylece Airbus’ın A319, 320 ve 321 model tek koridoru uçaklarının arka kapının bulunduğu gövdenin büyük bölümünü Türkiye’nin üreteceğini söyledi. Fuarda basın toplantısı düzenleyen İtalya Savunma Bakanı Ignazio La Russa, Eurofighter Typhoon uçaklarında elde ettikleri bilgiyi Türkiye’yle paylaşmaya açık olduklarını belirtti. Türkiye bu uçaklardan satın almayı daha önce reddettiği için Bakanın paylaşmaya yönelik sözleri gelecekteki uçak projesine yönelik olarak yorumlandı. Ekonomik krizle birlikte darboğaza giren havacılık sektörü, kötü günleri Paris’te başlayan dünyanın en büyük havacılık fuarı ile aşmayı hedefliyor.
 
Krizi aşacak fuar
Le Bourget Havalimanı’nda kapılarını açan fuarda, 50 milyar dolar değerinde binden fazla uçak siparişinin verilmesi bekleniyor. Asya Havayolları’nın “AirAsia”, Airbus firmasıyla, 17 milyar dolar tatarında A320NEO modeli 200 uçak siparişi için yapacağı ön anlaşma, fuarın en pahalı kontratı olarak gösteriliyor. Fuara Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI), Türk Motor Sanayii (TEI) ve istanbul merkezli Gür Metal şirketleri katılıyor. TAI, kendi tasarladığı insansız hava aracı ANKA, Hürkuş eğitim uçağı gibi modellerini ön plana çıkartırken C-130 ve F-16 modernizasyon projeleri ile yeni pazarlar arıyor.
 
İstanbul-New York 2.5 saat
 
AVRUPALI havacılık şirketi EADS, Paris’te saatte 4 bin 800 kilometre hıza ulaşabilecek yeni bir süpersonik yolcu uçağının tasarım çalışmalarına başladıklarını açıkladı. Böylece İstanbul-New York arasında 2.5 saate düşürecek 50-100 koltuk kapasiteli uçak, uzaya çıkabilecek. Roket uçak konseptiyle çalışacak ve ZEHST (Sıfır Emisyonlu Yüksek Hızlı Ulaşım) adını taşıyan uçağın çevreci teknolojisiyle gürültü ve emisyon kirliliğinde standart yolcu uçakları seviyesinde olması planlanıyor. Airbus’ın da sahibi olan EADS’in uzay mekiği Astrium’dan alınacak teknolojilerle hayata geçirilecek projenin 30 yıl içinde yolcu taşımaya başlanması planlanıyor. (hürriyet)