Dersim katliamından sonra zorla evlatlık verilen Selli “Dersim"de CHP vardı. Hepsinden davacıyım, rüyamda bile onları dava ediyorum? Bizi niye dağıttılar, neden anasız babasız koydular? Bilmek istiyorum” dedi

Dersim katliamı sırasında beş yaşındayken ailesinden alınıp dönemin 3. Ordu Müfettişi Orgeneral Kazım Orbay"a "evlatlık" verilen Besime Selli, “Bu katliamda CHP vardı, hepsinden davacıyım, rüyalarımda bile” dedi. Selli, bugün 80"lerinde olan bir kadın... 1936-38 yılları arasında Dersim"de yapılan askeri harekatta, beş yaşındayken, ailesinden koparılıp askerlere verilen bir kız çocuğu... Maltepe Huzurevi"nde kalan Selli, Dersim katliamı ve sonrasında neler yaşadığını star"a anlattı. Selli sözlerine “Dersim"de ne oldu, diyenler gelsin, orada neler yaşandığını ben anlatayım” diye başlıyor. Alevi bir Kürt kızı olan Selli, askeri harekatın yapıldığı 1938"de, önce ailesiyle birlikte yaşadığı topraklardan koparılıp Erzincan"a götürülmüş. Oraya gittikten sonra annesinin bilmediği bir yere “sürgün” gönderildiğini anlatıyor. Babası ise ölmüş; nasıl ve ne zaman bilmiyor.

ORGENERAL"İN EVİNDE DAYAK

Selli kendisi gibi "kimsesiz" bırakılan birkaç kız çocuğuyla birlikte, 1944"te Türkiye Cumhuriyeti"nin 3. Genelkurmay Başkanı olacak, o sırada Erzincan"da bulunan dönemin 3. Ordu Müfettişi Orgeneral Kazım Orbay"a "evlatlık" verildiğini anlatıyor:

“Kazım Orbay"ın evine "evlatlık" diye götürüldük ama bize evlat gibi davranılmadı. Türkçe "Yorganı getir" dediklerinde, ne dediklerini anlamadığım için, yanlış şeyi getiriyordum. "Sana bunu mu getir dedik" diye dövüyorlardı. Hayatımız dayak yemekle, kötekle geçti. Paşa"nın eşi Mediha Hanım, Enver Paşa"nın kızkardeşiydi; bu sebepten biraz dişliydi, Allah rahmet eylesin. Gerçi yaşadıklarımızdan sonra rahmet okumaya hakkım var mı bilmem ama o kadar yanlarında kaldık, vardır herhalde.”

ANNEMİ PENCEREDE ÇOK BEKLEDİM

Selli Orbay"lara verildikten sonra bir daha ne annesinden ne de babasından haber almış: “Annem gelir diye camda beklerdim. Mediha Hanım, buna da kızardı. Nasıl bulacaktım ailemi? İşte böyle bir hayat.”

“Hükümet bizi onlara verdi” dediği Orbaylar tarafından resmen evlatlık alınmadığını, hatta kimliğinin bile çıkarılmadığını söylüyor Selli; yok edilen geçmişi gibi kendisi de “resmen” yokmuş. Resmi kayıtlara ancak, Erzincan depreminden sonra Orbay Ailesi"yle birlikte geldiği İstanbul"da nüfus cüzdanı çıkarılınca geçmiş. Selli, İstanbul"a geldikten sonra sekiz yaşında Kazım Orbay"ın eşi Mediha Hanım"ın kardeşi İttihat Terakki"nin kurucularından Enver Paşa"nın akrabası başka bir subay ailesine veriliyor. “Okutacaklarını söylemişlerdi ama bizi okutmadılar” diyen Selli, 15 yaşında evleniyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu"nun “Başbakan Dirsim"de yaşananlarla ilgili devletin arşivlerini açsın” sözleri hatırlatılınca Selli öfkesini gizlemiyor: “Bize yapılanların suçunu ne CHP ne de dönemin hükümeti üstleniyor. Ben doğrusunu konuşayım; onlardan davacıyım. Orada CHP vardı. Dersim"de büyük haksızlık yaşandı. Ailemi neden dağıttılar? Anam, babam yok, suçumuz neydi? Kardeşlerimden neden ayrıyım?

İnsanları neden öldürdüler? Kılıçdaroğlu bunları anlatamaz, çünkü hepsi suçlu. Ama ben ne gördüm ne işittimse hepsini anlatırım. Kılıçdaroğlu"na da Başbakan Erdoğan"a da anlatırım. Hepsinden davacıyım, rüyamda bile onları dava ediyorum?” Besime Selli, Dersim askeri harakatında ailelerinden koparılıp askerlere evlatlık verilen çocukların isim listesinin Genelkurmay"da olduğunu söylüyor, arşivlerin açılmasını istiyor: “Kimin kime evlatlık verildiği Genelkurmay"ın arşivlerinde var. Bunların açıklanmasını istiyorum. Hepimizin ismini yazdılar. Nerede bütün o çocuklar, bilmiyorum. Ben şimdi kavga etsem de bir kıymeti yok ama bizi niye dağıttılar, neden anasız babasız koydular? Bilmek istiyorum.”

star