HIV vakalarının yüzde 40'ının gayri meşru ilişkilerden kaynaklandığını belirten Onişenko, uyuşturucu iğnelerin ortak kullanımının HIV virüsünün bulaşmasında yüzde 57 payı olduğunu kaydetti. Rus yetkiliye göre en çok 30-40 yaş arası grupta HIV pozitif görülüyor.

Rusya'da resmi rakamlara göre AIDS hasta sayısı 637 bin kişiye ulaştı. Birleşmiş Milletler verilerine göre ise Rusya'da AIDS hasta sayısı 1 milyonun üzerinde.

Onişenko özellikle uyuşturucu bağımlılarının HIV virüs testi yaptırmaları konusunda uyardı.
Geçen yıl HIV pozitif olan 97 bin kişiye Rusya'da psikolojik terapi tedavi sağlandı. Rusya Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2012-2013 yıllarında AIDS'le mücadele için bütçeden 19 milyar ruble (600 milyon dolar) ayrıldı.

Rusya'dan en çok Sibirya ve Povoljiye bölgelerinde HIV virüsüne bulaşanların sayısının arttığını ifade eden Onişenko, Afganistan üzerinden gelen uyuşturucunun artması ile bağlantılı olarak hasta sayısının da arttığını vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada HIV virüsünden etkilenen 33 milyon kişi var. Hastaların yarsının yaş ortalaması ise 15-24 arası. Toplam bugüne kadar 25 milyon kişi HIV virüsü nedeni ile yaşamını yitirirken, her yıl bu rakama 2,7 milyon kişi daha ekleniyor.