Rusya, Japonya ile aralarında büyük sorunlara yol açan uzak doğu bölgesindeki Kuril adalarına yeni silahlar göndermeye başlayacak. 
 
Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov, Rus interfaks ajansına yaptığı açıklamada, Kuril adalarında iki askeri noktayı 2012 yılında tamamlama ve söz konusu adalara yeni silahlar gönderme planını hatırlatarak, "Savunma Bakanlığının Kuril planı onaylandı" diye konuştu. Makarov, bu yılın ikinci yarısında iki yeni askeri karakol oluşturacaklarını belirterek, "Bu askeri karakolların inşası gelecek yıl tamamlanacak" ifadesini kullandı. 
 
Kuril adalarında silahların yenilenmesi çalışmalarının 3-4 yıl içinde tamamlanacağını belirten Makarov, tartışmalı adalara gönderilecek silahlar arasında gemiler için Bastion füzesavar sistemlerinin de bulunacağını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Japonya'nın Hokkaido Adası ile Rusya'nın Kamçatka bölgesi arasında sıralanan 56 adacıktan oluşan Kuril adalarını geçen yıl aralık ayında ziyaret etmiş ve bu ziyaret Moskova ile Tokyo arasında büyük krize neden olmuştu. Japonya 2. Dünya Savaşı sırasında atılan atom bombaları yüzünden ağır kayıpla yenilirken, dönemin Sovyetler Birliği yönetimi de Kuril adalarını işgal etmişti. İki ülke hala barış anlaşması imzalayabilmiş değil. Japonya, Kuril adalarının iadesini isterken, bu konudaki tartışmalar iki ülke arasında dönem dönem gerginliğin artmasına neden oluyor. Rusya'nın Kuril adalarında topçu üssü bulunuyor. 
 
Uzmanlar, Rus topçu üssündeki silahların eski ve son derece kötü durumda olduğunu belirtiyorlar. Medvedev, geçen yıl tartışmalı adaları ziyaret eden ilk Rus Devlet Başkanı olmuş ve ziyareti sırasında söz konusu bölgeye bütçeden daha fazla pay verileceğini vaat etmişti. 
 
Medvedev, daha sonra yaptığı açıklamada Kuril adalarının güvenliğinin sağlanması için daha modern silahlarla donatılması gerektiğini söylemişti. Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov'un da şubat ayında adaları ziyaret etmesine sert tepki gösteren Tokyo, Rusya'nın burada artan askeri faaliyetlerini yakından izlediklerini açıklamıştı. (AA)