Rusya, almayı düşündüğü savaş gemileriyle ilgili nihai seçimini yaptı ve Fransa'ya, bu ülkeden Mistral tipi en az 2 savaş gemisi alacağını bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin makamından yapılan basın açıklamasına göre, Rusya Cumhurbaşkanı Dimitriy Medvedev, nihai kararlarını vererek seçimlerini yaptıklarını Sarkozy'ye bildirdi. Açıklamaya göre, Fransız DCNS ve STX firmalarıyla, Rus OSK firması ilk 2 gemiyi inşa edecek, gemi sayısına daha sonra 2 adet daha eklenebilecek. Açıklamada, her iki ülkenin bu gelişmeyi benzersiz bir işbirliği olarak niteledikleri ve bunun iki ülkenin savunma ve güvenlik alanlarındaki ortaklığın geliştirilmesine olan bağlılıklarına örnek oluşturduğunu belirttiler.

Mistral, 16 helikopter ve onlarca zırhlı araç taşıyabiliyor ve bir yabancı ülke toprağına hızla asker ve silah çıkarılabilmesini sağlıyor. Rusya'nın bu satın alma planı, Gürcistan'da ve Baltık bölgesindeki 3 eski Sovyet cumhuriyetinde kaygıyla karşılanmıştı.

Böylece bir NATO ülkesiyle Rusya arasındaki en büyük silah satış anlaşmalarından biri yapılmış oldu. İki ülke daha önce ön anlaşma imzalamışlar ancak savaş gemilerinin nerede inşa edileceği, sayılarının kaç olacağı, Fransa'nın bu inşaat sırasında, gemilere ilişkin teknolojisinin ne kadarını paylaşacağı gibi unsurlar belirsiz kalmış, bu konuda taraflar, aylar süren müzakereler yapmıştı. Rusya, Fransa'ya alternatif olarak, benzer sınıfta gemilerin alımı için İspanya ve Hollanda ile de görüşüyordu ancak Moskova seçimini Fransa lehine yapmış oldu.