Suriye'nin Hama kentine bağlı Terymsi köyünde dün 200'den fazla kişinin katledilmesine uluslararası tepki devam ediyor. Suriye'deki krizde Esad rejimine destek veren Rusya, Terymsi'de dün işlenen katliamı kınadığını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Terymsi katliamıyla ilgili soruşturma açılması talep edildi. "Katliamı kınıyoruz" denilen açıklamada, bu tür olayların, Suriye'de mezhep kavgası çıkarmak isteyenlerin işine yarayabileceği belirtildi.

BM HEYETİ BÖLGEYE GİDEMEDİ

Suriye'deki BM Gözlemci Heyeti Başkanı Norveçli Robert Mood ise, katliamın yaşandığı Terymsi bölgesinde çatışmaların devam ettiğini söyledi. BM gözlemci heyetinin, bölgedeki Suriyeli askeri yetkiliyle temasa geçerek, katlima yapılan köye gitme girişimi de başarısızlıkla sonuçlandı.

ANNAN: ŞOKE OLDUM

BM ve Arap Birliği Suriye Özel temsilcisi Kofi Annan da, Suriye güvenlik güçlerinin Hama kenti yakınındaki Terymsi köyüne yönelik ağır silahlarla düzenlediği saldırıları kınadı.

Sözcüsü Ahmet Fevzi aracılığıyla açıkala yapan Annan, Terymsi'de, top tank ve helikopterler gibi ağır silahların kullanıldığı teyit edilen yoğun çatışmalarda çok sayıda kişinin öldüğüne ilişkin kendisine ulaşan haberlerden şoke olduğunu söyledi.

Annan, Terymsi'deki saldırıların, Suriye hükümetinin, nüfus merkezlerinde ağır silahlar kullanmayacağı taahhüdünün ve 6 maddelik ateşkes planına ilişkin yükümlülüğünün bir ihlali olduğunu vurguladı.

BM Suriye Denetleme Misyonu'nun (UNSMIS), şartlar el verir vermez saldırı bölgesine gitmek ve kanıtları yerinde tespit etmek için hazır durumda olduğunu kaydeden Annan, Suriye hükümetinden gözlemcilerin dolaşım özgürlüğüne saygı gösterilmesini istedi.