ABD Başkanı Barack Obama'nın ekonomi danışmanı Lawrence Summers Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) bir yıl içinde üye olabileceğini söyledi.

Summers, Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov ile Moskova'daki görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın DTÖ üyeliğinin 12 ay içinde tamamlanabileceğini, Rusya ve ABD'nin, Moskova'nın DTÖ üyeliği önündeki engellerin aşılmasına yardımcı olacak çözümlerin bulunmasının önemini daha önce dile getirdiğini kaydetti.

Moskova'daki temasları sırasında Rusya'nın DTÖ'ye girmesini destekleyen Amerikalı işadamlarıyla görüştüğünü ifade eden Summers, Rusya pazarında gördüğü imkanların kendisini oldukça şaşırttığını ve bu fırsatların Obama yönetiminin ihracatı ikiye katlama hedefine de büyük katkıda bulunacağına inandığını vurguladı.

Summers, Rusya'nın gümrük birliği içinde olduğu Kazakistan ve Belarus ile birlikte DTÖ üyeliği şartından vazgeçtiğini açıklamasının ardından Moskova'nın DTÖ üyeliği konusunda ilerleme sağladıklarını belirterek, ''Rusya ile iyi bir ahenk yakalamamıza rağmen her hangi bir belgeye imza atmadık. Washington, Moskova'dan kesin taahhütler bekliyor'' ifadesini kullandı.

Moskova'dan bekledikleri taahhütler konusunda ayrıntılı bilgi vermekten kaçınan Summers, Rusya'nın aralarında Gürcistan'ın da bulunduğu bazı ülkelerle DTÖ üyeliği görüşmelerinin hala sürdürdüğünü ve bu yüzden de Moskova'nın 17 yıllık DTÖ üyeliği hedefinin başarılı şekilde sonuçlandığını kutlaması için ''vaktin henüz erken'' olduğunu söyledi.

Gürcistan'ın Rusya'nın tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya'ya gümrük yetkililerinin girişine izin verene kadar Rusya'nın DTÖ üyeliğini onaylamayacağının hatırlatılması üzerine Summers, Gürcistan'ın pozisyonunun Rusya'nın DTÖ üyeliğini etkilememesi için bu duruma ''yaratıcı çözümlerle'' yaklaşılması gerektiğini kaydetti.

Rusya'nın AB ile yürüttüğü DTÖ üyeliği görüşmelerinin bir kaç hafta içinde tamamlaması bekleniyor.

A.A.