Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın artık partner ülke olarak görülmediğini belirtti.

Leyen, haftalık Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, Ukrayna'da yaşanan kriz ve Rusya'nın bu konudaki tutumuna değinerek,"Ukrayna, NATO bölgesinde değil ama Putin davranışlarıyla güveni zedeledi. NATO bünyesindeki doğudaki partnerlerimizin endişelerini ciddiye almalıyız" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Polonya'nın başkenti Varşova'da yaptığı konuşmayı memnuniyetle karşıladığını bildiren Leyen, Obama'nın konuşmasındaki içeriğin, Avrupa için bir taahhüdün göstergesi olduğunu belirtti.  Leyen, "Öncelikle doğudaki partnerlerimizin güvenliğini sağlamalıyız. Almanlar olarak Varşova Paktı sınırında yaşamanın ne olduğunu iyi biliyoruz. Müttefik ülkelerin bize bu güvenliği sağlamaları sayesinde Batı Almanya oluşmuştu. Bunu hiç bir zaman unutmadık" ifadelerini kullandı.

Leyen, Soğuk Savaş dönemine geri dönülmediğini vurgularken durumun son derece ciddi olduğunu kaydetti. Rusya'nın güven zedelediğini yineleyen Leyen, "Buna rağmen birçok global sorunu Rusyasız çözemeyiz. Rusya ile tekrar siyasi diyalog kurmak için her şeyi yapmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın partner mi yoksa rakip mi olarak görüldüğünün sorulması üzerine Leyen, "Rusya artık partner değil. Partnerler ortak anlaşmalar yaparlar. Rusya'nın bizim için rakip olmaması lazım" yanıtını verdi.

NATO'nun dünyanın en güçlü askeri birliği olduğunun altını çizen Leyen, NATO'nun doğudaki üyelerinin arkasında durduğunu ve bunu Putin'in bildiğini ifade ederek, bu nedenle Putin'in söz konusu ülkelerin bağımsızlığına ve bütünlüğüne dokunmayacağını belirtti.

Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) siyasetçi Leyen, Suriye'de yaşanan drama da dikkati çekerek, Suriye'de askeri müdahale yerine öncelikle siyasi çözümün olması gerektiğini kaydetti. Leyen, siyasi çözüm için Suriye'deki tüm tarafların ortak isteğinin olması gerektiğine işaret etti.

Von der Leyen, Alman ordusunun gelecekte daha fazla yurt dışı misyonlarda yer alacağını sözlerine ekledi.