ANTAKYA Belediye Encümeni kararıyla "sokağa işediği" iddiasıyla Kabahatler Kanunu"na göre 117 YTL idari para ceza kesilen CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun ile rüşvet almakla suçladığı Antakya Belediye Başkanı AKP'li Mehmet Yeloğlu, karşılıklı olarak tazminat davası açtı. Açılan tazminat davalarının ilk duruşmaları geçen hafta yapılırken, rüşvet iddiaları ve çiş cezasını kesen memurlar hakkındaki inceleme sürüyor.

Genel seçim öncesi, 20 Temmuz 2007'de Cumhuriyet Mahallesi'ndeki AKP seçim bürosuna giden bir grup CHP'li, seçim afişlerinin bulunduğu reklam panolarına önceki dönem de milletvekili olan Gökhan Durgun'un afişlerini yapıştırmış, bu sırada olaya tepki gösteren AKP'li bir grup genç aralarında kavga çıkmıştı. Aynı gece durumu öğrenerek olay yerine giden Milletvekili Durgun'un alkollü olduğu ve cadde üzerindeki Cumhuriyet Taksi Durağı'nın yanına ihtiyaç giderdiği iddiasıyla zabıta ekipleri Kabahat Kanunu'nun 32'nci maddesine göre 117 YTL idari para ceza kesti. İddiasını kabul etmeyen Durgun, karşı atağa geçip, Hatay Havaalanı'nın 100 milyon YTL'lik alt ve üstyapı ihalesini almak isteyen firmanın, bir bürokrat aracılığıyla Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu'nun masasına 3 kez 85'er bin YTL bırakıldığına dair elinde ses kaydı olduğunu iddia etti. Durgun, bu iddia ile ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na Mehmet Yeloğlu hakkında "rüşvet" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Kamuoyunda tartışılan "çiş" cezasının ardından ortaya atılan rüşvet iddiaları üzerine Belediye Başkanı Yeloğlu, Milletvekili Durgun hakkında, 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde "manevi şahsiyetine hakaret edildiği" gerekçesiyle 255 bin YTL'lik tazminat davası açtı. Bu dava üzerine Durgun da "sahte tutanakla kendisine çiş cezası yazılıp kamuoyunda manevi şahsiyetinin küçük düşürüldüğü" gerekçesiyle Yeloğlu hakkında 20 bin YTL'lik manevi tazminat davası açtı.
Bu arada Durgun'un rüşvet iddialarıyla ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı, soruşturma açılması için Hatay Valiliği'nden izin istedi. Ancak henüz soruşturma izni verilmediği için şikayete konu rüşvet iddiası, Hatay Cumhuriyet Savcılığı'nca bekletiliyor. Ayrıca Durgun'un 117 YTL'lik çiş cezasının iptaliyle ilgili 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan iptal davası ise sürüyor.

Milletvekili Durgun, rüşvet iddiasıyla ilgili yaptığı açıklamada, elinde ses kaydı olduğunu, Başkan Yeloğlu'nun masasına bırakıldığı iddia edilen parayı alıp almadığını bilmediğini ancak parayı gönderdiği ileri sürülen firmanın ihaleyi almasının düşündürücü olduğu söylerken, Başkan Yeloğlu ise “Benim alnım açık. Bu çok çirkin ve asılsız bir iftiradır. Bu çukur siyaset anlayışı” diye yanıtlamıştı.

Gökhan Durgun'un avukatı Servet Mullaoğlu, Başkan Yeloğlu'nun açtığı 255 bin YTL'lik tazminat davasına karşı 20 bin YTL'lik tazminat davası açtıklarını ve davanın sürdüğünü söyledi. Mullaoğlu ayrıca Başkan Yeloğlu ve çiş tutanağında imzası bulunan zabıta görevlileri hakkında "sahte tutanak tutmak" suçundan Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını, şikayete konu olanların devlet memuru olmaları nedeniyle Hatay Valiliği'nin soruşturma izninin beklendiğini söyledi.
DHA