Telekomünikasyon malzemesi devi Alcatel-Lucent, Latin Amerika ve Asya ülkelerinde ihale alabilmek için rüşvet verdiği suçlamalarını kapatmak için 137 milyon dolar ödemekle cezalandırıldı.

Amerikan Adalet Bakanlığı'na göre, şirketin denetim mekanizmaları 'gevşek'

Amerika Birleşik Devletleri'nin Adalet Bakanlığı tarafından getirilen suçlamada, Alcatel'in rüşvet ödemelerini 2006 yılında Amerikan firması Lucent'i satın almadan yaptığı belirtiliyor.

Fransa merkezli şirketin Kosta Rika, Honduras, Malezya ve Tayvan'daki hükümet yetkililerine rüşvet verdiği öne sürüldü.

'Gevşek denetim'

Adalet Bakanlığı'na bağlı komisyondan yapılan açıklamada Alcatel'in denetim mekanizmalarının "gevşek" olduğu söylendi.

Komisyon şirketin "çok az çalışan ya da gayrimeşru yollarla hükümet yetkililerine 8 milyon dolar rüşvet veren ve böylece yüksek kazançlı telekomünikasyon ihaleleri kazanan danışmanlar" ile çalıştığını söyledi.

Yetkililer, Aralık 2001 ile Haziran 2006 arasında ödenen danışmanlık ücretlerinin kaydının ya hiç tutulmadığını ya da eksik tutulduğunu da ekledi.

Bakanlık yetkilileri ayrıca Alcatel'in, bu ödemeler karşılığında yaklaşık 48,1 milyon dolar kar ettiğini kabul ettiğini açıkladı.

Şirket tarafından gerçekleştirilen ihlaller Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Kosta Rika'nın ortak yürüttüğü bir inceleme sonrasında açığa çıktı.