Rus donanması, SSCB"nin dağılmasından sonra çekildiği Akdeniz"e geri dönmeye hazırlanıyor.
ABD"nin Gürcistan"a verdiği destek nedeniyle Washington ve Moskova arasında yükselen tansiyon şimdi de Rusya"nın Akdeniz"e üslenmesiyle yeni bir boyuta taşınacak.

ABD savaş gemilerinin Gürcistan"a savaş gemileri ile insani yardım göstermesinin ardından ABD"nin arka bahçesi Venezüella"ya nükler bomba taşıyabilen uçaklarını tatbikat amacıyla gönderen Rusya şimdi de Rus donanmasının Akdeniz"de üsleneceğini açıkladı.

Rus donanması, SSCB"nin dağılmasından sonra çekildiği Akdeniz"e geri dönmeye hazırlanıyor ve donanmasının kullanımı için Suriye"deki Tartus Üssü"nü yeniliyor.

GEMİLER SÜREKLİ KALACAK

Rusya"nın Karadeniz Donanması"na bağlı bir gemi, Suriye"nin Akdeniz kıyılarındaki Tartus limanınında, “Rusya"nın askeri kullanımı için"" onarım çalışması yapıyor.

İki ülkenin deniz kuvvetleri komutanları da önceki gün Moskova"da bir araya eldi. Rusya donanma yetkilisi İgor Digalo yaptığı açıklamada, görüşmelerde iki ülke donanmaları arasındaki işbirliğini geliştirme amaçlı görüşlerin tartışıldığını söyledi.

Karadeniz Donanması Komutanı Oramiral Eduard Baltin de, “Akdeniz"e devriyeye giden gemilerin ana üslerine (Kırım) dönmelerindense orada böyle bir tesisin bulunması daha avantajlı"" diye konuştu.

Rus donanması eski komutan yardımcısı Oramiral İgor Kasatonov da Tartus"un, ülkenin denizaşırı tek donanma üssü olduğunu ve Rusya için büyük bir jeopolitik öneme sahip olduğunu söyledi. Soğuk Savaş döneminde SSCB"nin yakın müttefiki olan Suriye"nin, Moskova ile askeri ilişkileri, SSCB"nin dağılmasından sonra da sıcaklığını korudu. SSCB, Tartus Üssü"nü 1971"de iki ülke arasında yapılan bir anlaşmayla açmış, SSCB"nin dağılmasından sonra ise buradan çekilmişti.