Ege Kuru Meyve İhracatçılar Birliği 2012 yılında 100 milyon dolar ihracat hedeflendiğini belirttiler.
Rusya’nın Moskova kentinde 13-17 Şubat 2012 tarihleri arasında düzenlenen Prodexpo Fuarı’na kuru meyve sektörünü temsilen Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği katılım sağladı. 70’e yakın firma temsilcilerinin ziyaret ettiği Türk kuru meyve standına tekli paketlerdeki kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzümlerden ikram edildi. Türk kuru meyve ihracatçılarının firma ve iletişim bilgilerinin de bulunduğu broşürler dağıtıldı.
TÜRK-RUS İHRACATINDA KURU MEYVE ATAĞI
Gelen ziyaretçilerin çoğunluğu başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Belarus gibi Eski Doğu Bloku ülkelerinde oldu. Ziyaretçiler, Türk kuru meyvelerinin tatlarını çok sevdi. Rusya’nın Türkiye’de her ihracatçı sektör gibi kuru meyve sektörü açısından da önemli bir hedef pazar olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper; “Rusya’nın dış ticaret fazlasının bulunması, petrol ve doğalgaz açısından zengin bir ülke olması ve Türkiye’ye yakınlığı gibi avantajları fırsata çevirmek ve Rusya’ya ihracatımızı arttırmak istiyoruz. Kuru meyve ihracatımızı bu gibi prestijli uluslararası katılımların yoğun olduğu gıda fuarlarına katılarak arttırmak istiyoruz” diye konuştu.
Türk Kuru Meyve Sektörü olarak, BRIC ülkeleri olarak tanımlanan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’i hedef ülke seçtiklerini kaydeden Alper, Rusya’ya 2011 yılında 55 milyon dolarlık kuru meyve ihracatı gerçekleştirildiğini, Eski Doğu Bloku ülkeleri ile bu rakamın 78 milyon dolara ulaştığını, 2012 yılı hedeflerinin ise 100 milyon dolar rakamını geçmek olduğunu ifade etti. Alper, bir diğer önemli hedef Pazar olan Çin’de, Mart ayı sonunda düzenlenecek olan China Import Food Fuarı ile Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan SIAL China Fuarı’na katılarak son dönemde özellikle kuru incirde önemli ihracat artışı kaydedilen bu ülkede tanıtım atağına geçeceklerini ifade etti.