Rusya'nın 9 Kasım'da Mars'a gönderdiği, ancak Dünya'nın yörüngesinden ayrılmayı başaramayan uzay aracının parçalarının 15 Ocak'ta düşmesi bekleniyor.

Interfax ajansının haberine göre, Rusya askeri uzay kuvvetleri sözcüsü Aleksey Zolotuhin, bu sabah sahip oldukları verilerin, Phobos-Grunt uzay aracının parçalarının 15 Ocak'ta düşeceğini gösterdiğini belirtirken, nihai tarihin dış etkenlere göre değişebileceği uyarısında bulundu.

Rus yetkili, şu an Dünya'dan 184 kilometre ve 224 kilometre arasındaki bir uzaklıkta bulunan 13,5 tonluk uzay aracının atmosfere girdikten sonra 20 ila 30 parçaya ayrılmasının beklendiğini söyledi.

Rusya tarafından Mars'ın uydularından Phobos'a gönderilen, ancak motoru arızalanınca Dünya'nın yörüngesinde kalan uzay aracının daha önce 14 Ocak'ta Afganistan'a düşeceği iddia edilmişti.

Rus Ria Novosti ajansı, Amerikan askeri kaynaklarının hesaplamasına göre, Phobos-Ground'un 14 Ocak'ta TSİ 00.27'de atmosfere gireceğini ve Afganistan'ın güneybatısındaki Mirabad yakınlarına düşeceğini duyurmuştu.

Mars'a 6 bin kilometre mesafede yörüngede bulunan Phobos'un kökenini ve Mars'ın atmosferini incelemek için, numune toplamaya yarayacak bir bilimsel alet ve Dünya'ya dönüşü için modülün bulunduğu bir sondayla birlikte 9 Kasım'da fırlatılan Phobos-Grunt, motorunun arızalanması yüzünden Dünya'nın yörüngesinde takılıp kalmıştı.