Ergenekon Operasyonu kapsamında aranan ve 1 Temmuz"da Rusya"ya kaçan Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz"ün Rus firmasına danışmanlık yaptığı öğrenildi...

ERGENEKON soruşturması çerçevesinde 1 Temmuz"da emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon gözaltına alınırken, Jandarma İstihbarat Dairesi eski Başkanı Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz"ün evinde de arama yapıldı. Ancak Ersöz bulunamadı. Ertesi gün basın aracılığıyla Rusya"ya bir iş gezisi için gittiğini açıkladı ve 10-15 gün içinde döneceğini söyledi. Aradan 10 günü aşkın zaman geçmesine rağmen henüz dönmeyen Ersöz"ün iş gezisi ve firma bağlantısı merak konusu oldu. Ersöz"ün Rusya"nın savunma sanayiinde ihracat yapmakla yetkili tek firması olduğu belirtilen Rosonboron Export bünyesinde danışmanlık yaptığı öğrenildi. Silahtan tanksavar füzelere, helikopterden uçağa kadar Rus malı savunma sanayii ürünlerini başka ülkelere ihraç eden şirketin pek çok üretici firmayla çalıştığı, Ersöz"ün de Rusya"nın askeri alandaki ihracatçısı olan bu çatı şirketle bağlantılı olduğu belirtiliyor.

AKP"lilerle tanıştı

Ersöz"ün bu firmanın Mart ayındaki tanıtım toplantısına katıldığı da ortaya çıktı. Mart ayında Rusya"nın Ankara Büyükelçiliği"nde savunma sanayiine ilişkin tanıtım toplantısı yapıldı. Rus generallerin yanı sıra yerli savunma sanayii temsilcilerinin de bulunduğu konuklara, kokteylin ardından özel bir sunum yapıldı. Bu sunumda, en hafif silahtan savaş uçağına kadar geniş bir yelpazede savunma sanayiindeki gelişmeler aktarıldı. Emekli Tuğgeneral Ersöz, büyükelçilikteki toplantıya CEO"luğunu yaptığı firmanın sahibi ile geldi. Ersöz ve firma sahibi toplantıdan S600 Mercedes"le birlikte ayrıldı.

Toplantıya, TBMM Rusya Dostluk Grubu Başkanı AKP"li Salih Kapusuz, Dostluk Grubu Sekreteri Reha Çamuroğlu da katıldı. Ersöz toplantıda iki milletvekili ile de tanıştı. AKP"li Salih Kapusuz, büyükelçilikteki özel toplantı için VATAN"a şunları söyledi: “Savunma sanayine ilişkin bir toplantı idi. İki üç ay önce yapıldı. Kimler katıldı şu an aklımda değil. Ancak son operasyon (Ergenekon) aranan paşa ile ayak üzeri tanıştık, konuştuk.”

Toplantıya katılan isimlerden AKP"li Reha Çamuroğlu ise Dostluk Grubu Sekreteri olarak katıldığı toplantının bir bölümünde yer aldığını söyledi. Çamuroğlu, savunma sanayine ilişkin sunumu izlemediğini kaydetti.

Sarızeybek suçlamıştı

Ersöz, Eruygur"un 2002-2004 yıllarındaki Jandarma Genel Komutanlığı döneminde “Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı” olarak görev yaptı. Emekli Albay Erdal Sarızeybek, hakkında soruşturma yürütmekle görevlendirilen Ersöz"ü yasadışı olarak bazı kişilerin telefon kayıtlarını toplamakla suçlamıştı.

Vatan