Evinde 4 gram uyuşturucu bulunan muhalif kadın için savcı 4 yıl talep ederken, mahkemenin 8 yıl hapis cezası vermesi eleştiri konusu oldu. Osipova'nın avukatları temyize başvuracaklarını açıkladı.

Smolensk kentinde evinde yapılan aramada 4 gram uyuşturucu bulunan Osipova 2010'da gözaltına alınmıştı. Osipova savunmasında kayıt dışı Öteki Rusya hareketi üyesi eşi Sergey Fomçenko ile ilgili güvenlik güçlerinin bilgi istediklerini, bunu reddetmesi üzerine kendisine komplo kurulduğunu ifade etti.

Şeker hastası olan Osipova'nın 5 yaşında da bir çocuğu bulunuyor. Osipova kendisine komplo kurulduğuna dair bir şahit bulmuştu. Tanık Anton Mandrik açıklamasında uyuşturucunun polis tarafından bırakıldığını söyledi. Yalan makinesinden geçirilen Mandrik'in doğru söylediği görüldü. Mandrik mahkemede polisin kendisini tanık olmaması konusunda tehdit ettiğini de iddia etti. Ancak daha önce uyuşturucu kullandığı belirlenen Mandrik'in şahitliği kabul edilmedi.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Osipova için talep edilen cezayı "çok sert" olarak nitelemiş, bir annenin bu kadar ağır ceza almasının doğru olmadığını ifade etmişti.

Moskova Devlet Üniversitesi'nde Devlet Başkanı iken kendisine sorulan soruya cevap veren Medvedev, "Küçük bir çocuğu olan annenin suçlu bulunsa bile, 10 yıl hapis cezası alması çok fazla. Devlet Başkanı olarak önüme gelmesi durumunda af yetkimi kullanmaya hazırım." değerlendirmesinde bulunmuştu. Ancak mahkeme Osipova'nın kefaletle salıverilmesi talebini reddetti.

2000'li yılların başından bu yana muhalif hareketler içinde yer alan Osipova radikal yazar ve siyasetçi Eduard Limonov'un Ulusal Bolşevik Parti'sinin üyesi idi. Limonov şimdi de Öteki Rusya Hareketi'nin liderleri arasında yer alıyor.