Ukrayna’daki ayrılıkçıların geçen hafta düşürdükleri Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağında ölenlerin cesetlerinin toplama tarzı, vatandaşlarını kaybeden ülkelerin liderlerini çileden çıkardı.
 
Ukrayna semalarındaki yolcu uçağının füzeyle düşürülmesi tüm dünyayı şoka sokmuştu. Uçak enkazından çıkarılan cesetlerin taşınma yöntemi de saldırıda vatandaşlarını kaybeden ülke liderlerini küplere bindirdi. Uçakta 27 vatandaşını kaybeden Avustralya’nın Başbakanı Tony Abbott, Rus yanlısı ayrılıkçıların ceset parçalarını toplama şeklinin “adli tıp araştırmasından çok bahçe temizliğine benzediğini” belirterek, çalışmaları yürüten milislere tepki gösterdi. Avustralya, uluslararası uzmanların kaza bölgesine sınırsız erişimini öngören bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi’ne sunmaya hazırlanıyor.
 
PUTİN'DEN ÇAĞRI
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hafta sonunda İngiltere, Fransa ve Almanya’dan gelen tepkilerin ardından ayrılıkçılara, kaza mahaline uluslararası ekiplerin girişine izin vermeleri çağrısında bulundu. Ayrılıkçılar şu ana kadar sadece Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerine, uçak enkazının bir kısmını ve cesetlerin bir bölümünü inceleme fırsatı tanıdı.
 
Ayrılıkçılar her ne kadar toplanan cesetleri ve enkazı yabancı ekiplere inceleme imkanı tanıyacaklarını söyleseler de, bölgede süren şiddetli çatışmalar buna imkan vermiyor. Donetsk çevresinde dün yaşanan çatışmalarda ölü ve yaralılar bulunduğu belirtilirken Kiev yönetimi, enkaz mahali ve çevresinde askeri faaliyet yürütmediklerini, buna karşın Kiev yanlısı milislerin ayrılıkçılarla çatıştığını öne sürdü.Bu arada ayrılıkçılar ve gönüllüler tarafından toplanarak, yakınlardaki Torez Kasabası Tren İstasyonu’nda bekletilen soğuk hava trenine konulan ceset sayısının 272’ye çıktığı belirtildi. Cesetlerin depolanması için kasabaya ikinci bir soğuk hava treni gönderildiği açıklandı.
 
UÇAĞI DÜŞÜREN FÜZE SİSTEMİNİ KAÇIRDILAR
 
İçindeki 298 kişiye mezar olan yolcu uçağını vurduğu öne sürülen Rus yapımı BUK-M1 tipi füze bataryasına ait olduğu öne sürülen bir video görüntüsü yayınlandı. Bir Rus blogger tarafından cumartesi günü Torez Kasabası yakınlarında görüntülenen füze sisteminin, olayın ardından Rusya tarafına kaçırıldığı iddia ediliyor.