Konfederasyon yaklaşımına karşı olduklarını yineleyen Kyprianou, federasyon temelinde uzlaşılırsa gelecek sene kapsamlı bir uzlaşı olabileceğini belirtti. "AB--Türkiye ilişkileri" başlıklı konferansın konuşmacısı olan Kyprianou Türkiye'nin AB üyeliği konusunda engelleme yapmadıklarını tersine bu konuda bir B planına sahip olmadıklarını ve Türkiye'yi AB'de görmek istediklerini ifade ederek, "İstesek defalarca engelleyebilir her noktada sorun çıkarabilirdik. Tersine biz hep yapıcı olduk. Ancak Türkiye'nin ekstra ayrıcalıklar beklememesi gerekli. AB'nin Türkiye'ye değil Türkiye'nin AB'ye göre kendisini ayarlaması ve uyarlaması gerekli. AB'nin Türkiye'ye Türkiye'nin AB'ye olduğundan daha fazla ihtiyacı olduğu doğru değil. Unutmayın ki AB'ye üye olmak isteyen Türkiye'dir. Türkiye komşularıyla ve AB üyesi devletlerle ilişkilerini uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ilerletmelidir. Hiçbir aday ülke kendi standartlarını ve koşullarını AB'ye dayatamaz. Aralık 2004'te varılan karar üyelik sürecinin başlamasıdır, üyeliğin kendisinin başlaması değil. Top artık Türkiye'dedir. Türkiye teknik nedenlerle değil politik neden ve istekle süreçteki sorumluluklarını yerine getirmemektedir. Biz Kıbrıs olarak Türkiye'yi cezalandırmaya çalışmıyoruz çünkü bundan bir kazancımız olamaz. Ancak Türkiye'ye ayrıcalık göstermemiz de beklenemez. Biz Avrupalı bir Türkiye istiyoruz. Avrupalı Türkiye herkesin menfaatinedir" diye konuştu.


Aralık ayına kadar Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediklerini dile getiren Kyprianou bunun olmamasının çeşitli sonuçlar doğacağını belirterek bu sonuçların ne olduğu sorusuna ise net bir yanıt vermekten kaçındı. AB üyeliğe ile ilgili bir yaptırımın kastedilmediğini söylemekle yetinen Kyprianou, değişen Türk dış politikasına da atıfta bulunarak Ermeniler ve Kürtlerden sonra Kıbrıs konusunun da doğal olarak sırada olduğunu düşündüklerini kaydetti.


Güney Kesimi'nin sınır problemleri olmasına karşın AB üyeliğine alınmasını ayrıcalık olarak nitelendirip nitelendirmediği sorusunu ise Kyprianou, "Kıbrıs adası AB'ye bir bütün olarak üye olmuştur. Adada ulaşılamayan bölgeler vardır. Bu nedenle de sınır sorunundan kaynaklanan herhangi bir ayrıcalık söz konusu değildir" diyerek cevapladı./yeni şafak