AB’de dönem başkanlığını almaya hazırlanan Kıbrıs Rum Kesimi yetkilileri: “Herkese eşit davranacağız. Ankara’yı zorda bırakacak adımlardan kaçınacağız” 26.04.2012 06:58

Avrupa Birliği’nin dümenini 1 Temmuz’da Danimarka’dan devralacak olan Kıbrıs Rum Yönetimi, 62 milyon euro düzeyinde bir bütçeyle hazırlıklarını sürdürürken “Dönem Başkanlığı’nı 6 ay boyunca yok sayma” kararı alan Türkiye’yle ilgili politikasını “Ankara’yı zorda bırakacak adım atmaktan kaçınmak” olarak belirledi. Rum Kesimi, Dönem Başkanlığı sırasında Türkiye’nin AB toplantılarına katılımı için davette bulunmayı sürdürecek.

Üst düzey bir Rum yetkili, “küçük ve ulusal sorunu” olan bir AB ülkesi olmaları nedeniyle altı ay boyunca herkesin gözünün üzerlerinde olacağını belirterek Türkiye’ye diğer adaylarla eşit muamele yapacaklarını ve “Dönem Başkanı şapkasıyla” hareket edeceklerini söyledi. Türkiye’den gelen mesajların kendileri açısından sürpriz olmadığını ancak bunları yapıcı bulmadıklarını belirten yetkili, “Dönem Başkanlığı sırasında başlık açılmasını sağlayarak Türkiye’yi zorda bırakmamız yönünde telkinlerle karşı karşıya kaldığımız oluyor. Ancak Türkiye’yi zorda bırakacak nitelikte adımlar atmamız söz konusu olmayacak” dedi.

Türkiye’nin, Rum Kesimi’nin Dönem Başkanlığı’nı görmezden gelme politikasına rağmen Ankara’ya 6 ay boyunca diğer aday ülkelerin de katılacağı toplantılar için davet göndermeyi sürdüreceklerini söyleyen yetkili, “Davete icabet edip etmemek Türkiye‘ye kalmış bir şey. Ancak iletişimi keserek onların kaybedeceği bizim kaybedeceğimizden daha fazla olur. AB’nin konuyla ilgili tutumu da gayet net” diye konuştu.

Türkiye’nin mesajlarını ciddiye aldıklarını söyleyen yetkili, “Dönem Başkanlığı bazı alanlarda ilerleme açısından fırsat olabilirdi ancak bu şans harcanacak gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı. Aynı yetkili Rum Kesimi’nin 6 aylık hedeflerinin Türkiye nedeniyle gölgelenmeyeceğinin de altını çizdi.