Ekonomik darboğazda olmasına rağmen Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını üstlenmesi tartışma konusu olan Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın ilk icraatı, batan ekonomileri için yardım başvurusunda bulunduğu AB destek mekanizmasını, Rusya kredisi ile tehdit etmek oldu.

Rum lider, bir yandan AB ile masaya otururken, diğer yandan da Rusya ile gizli pazarlık yürüttü. AB ve IMF denetimi sürerken Ruslar gizlice Ada’ya geldi. ‘Rum oyunu’ olarak adlandırılan girişim, Rusya Maliye Bakanı’nın, “5 milyar Euro kredi için resmi başvuru aldık, Ada’da temaslarda bulunduk” açıklamasıyla ortaya çıktı.

Rus parası ‘günah’ mı?

Rum lider Hristofyas, dönem başkanlığı devir teslim töreni nedeniyle Ada’da bulunan AB Komisyonu Başkanı Jose Maunel Barraso ile düzenlediği ortak basın toplantısında Rusya ilişkileri sorulunca, “Rusya’nın parası günah mı (haram mı)? Ayrıca Rusya’da kapitalist bir ekonomi oluştu. Korkmayın Rusya ile ilişkilerimiz sonucunda Kıbrıs’a komünizm gelmez, ayrıca Rusya AB’nin iyi dostu” cevabını verdi. Barraso ise aynı soruya sessiz kaldı.

Hristofyas, aynı anda AB ile pazarlık etmesi konusunda ise, “AB destek mekanizması, teftişini sürdürüyor. Rusya’dan beklediğimiz kredi çok uygun koşullarda. AB destek mekanizmasının şartlarına bakacağız. Hangisi daha uygunsa o krediyi alacağız” dedi. Rumların Rusya ile yaptığı görüşmeler AB’nin yardım için kararını hızlandırması amacıyla ‘şantaj’ olarak değerlendirilirken, bir yandan da ülkenin AB’nin Yunanistan’a koyduğu şartlara benzer kemer sıkma önlemlerinden kurtulmak istediği kaydediliyor. Rumların korkulu rüyası haline gelen IMF ekonomisti Delia Velculescu’nun, zorlu şartlar istemesinden endişe ediliyor.