Kıbrıs Rum Kesimi"ni ziyaret eden Filistin lideri Mahmud Abbas, Kıbrıs sorununda Rum tezlerini desteklediklerini açıkladı. Rumlar da, Filistin"de temsilcilik açma kararı aldı.

GÜNEY Kıbrıs"ı ziyaret eden Filistin lideri Mahmud Abbas, Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas"la görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada iki ülkenin her konuda ortak görüşe sahip olduğunu birbirinin kaygılarına hak verdiklerini belirtti. İki lider her iki taraf için “işgalin” (Filistin İsrail işgali altında olduğunu belirtiyor, Rumlar ise KKTC"yi işgal toprağı olarak nitelendiriyor) sona erdirilmesi için ortak mücadele edeceklerini söyledi. Görüşmeden sonra yapılan ortak açıklamada Hristofyas, Filistin"in Rum halkının “mücadelesine” verdiği destekten ötürü minnettar olduklarını söyledi. Rum tezlerini İslam Konferansı Örgütü"nde savunduğu için Mahmud Abbas"a teşekkür eden Hristofyas, Ramallah"ta Rum temsilciliği açılacağını, Filistin"le ikili anlaşmaların hayata geçirileceğini açıkladı.

Kıbrıs sorunu konusunda Rum tezlerine hak verdiklerini belirten Mahmud Abbas ise, Güney Kıbrıs"ın Filistin halkının haklarının geri alınması, iki devletli bir çözüm çerçevesinde, başkenti Doğu Kudüs olacak bağımsız bir Filistin devleti kurulması mücadelesine verdiği istikrarlı destek için Hristofyas"a teşekkür etti. Rum basını da ziyareti, “Rum yönetimi Türklerin, Filistin ise İsrail"in işgaline son verilmesi için birbirini karşılıklı destekliyor” ifadesiyle değerlendirdi. Fileleftheros gazetesi haberi, “Endişe ve Tedirginlikler Ortak... Kıbrıs ve Filistin Bütün Alanlarda Karşılıklı Destek Konusunda Anlaştı” manşetiyle verdi.

Haravgi ise “Karşılıklı destek... Kıbrıs ve Filistin birbirlerinin, işgale son vermek için mücadelelerine destek veriyor” diye duyurdu.

Filistin Davos"a damga vurmuştu

Başbakan Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu"nda İsrail Cumhurbaşkanı Peres"e Gazze"deki katliam nedeniyle çatmış ve sözünün kesilmesi üzerine “Daha da gelmem Davos"a” diyerek zirveyi terk etmişti.