Türk tarafı, Rum kesimi ile enerji anlaşması yaptı ve ilk elektriği gece yarısından itibaren vermeye başladı. Tarihi nitelikteki sözleşmeye göre, Ağustos sonuna kadar 60 ile 120 megawatt arasında elektrik enerjisi 0.43 TL karşılığında Kıbrıs Rum kesimine satılacak.
 
Kıbrıs Rum kesiminde Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) Zigi'deki Evangelos Florakis deniz üssünde 11 Temmuz'da meydana gelen patlama ve hemen ardından Vasiliko'daki elektrik santralının yanarak devre dışı kalması sonrasında Rum tarafına baş gösteren enerji krizine çözüm KKTC'den geldi.
 
KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Rum kesimine insani yardım amaçlı elektrik satılması konusunda dün sözleşme imzalandığını açıkladı. Gece yarısından itibaren de KKTC elektriği Kıbrıs Rum kesimine transfer edilmeye başlandı. 
 
Rum kesimine talebin yoğun olduğu saatlerde 60-70 megawatt, düşük olduğu saatlerde ise 100-120 megawatt arasında elektrik verilecek. Tarihi nitelikteki sözleşmeye göre, Ağustos sonuna kadar 60 ile 120 megawatt arasında elektrik enerjisi 0.43 TL karşılığında Kıbrıs Rum kesimine satılacak.
 
KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Rum tarafında deniz üssünde yaşanan ve 13 kişinin ölümüne neden olan olayın üzücü olduğunu ifade ederek, 'Güçlerimizi barışçı yolda çözüm için sarf edersek yarım asrı aşan Kıbrıs meselesinin çözümünde de büyük katkı yapmış oluruz' dedi.
 
İŞBİRLİĞİ İÇİN ADIM
 
Özellikle 1963 olaylarından sonra iki toplum arasında oluşan güvensizliğin giderilmesi için Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC'nin girişimleri ile Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin uğraşlarına rağmen sorunun devam ettiğini belirten Küçük, '1974 Barış Harekatı sonrası iki toplum arasında oluşmaya başlayan istikrarın bugün iki toplumu işbirliği noktasına getirdiğini' kaydetti. 
 
Bu arada Rum Politis gazetesi, "Elektrik Enerjisi Kıbrıs'ı Birleştirecek" başlığıyla verdiği haberinde, Rum Ordusu'nun deniz üssünde tutulan mühimmatın patlaması nedeniyle, üs yakınlarındaki Vasiliko elektrik santralinin tamamen yanması ve Güney Kıbrıs'ın enerji krizine girmesinin Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarını yakınlaştırdığını yazdı.
 
Zarar 3,1 milyar euro
 
Rum tarafında baş gösteren enerji krizi, zaten zorda olan Rum ekonomisini 'çökme' noktasına getirdi. Fileleftheros gazetesi, eczanelerden mahalle bakkallarına kadar her yerde, çoğu zaman tüketicilerin sağlığını ve güvenliğini etkileyen sorunlar yaşandığını duyurdu. 
 
Habere göre, yaşanan enerji krizi nedeniyle gıda sektörü çöküyor, gıdalar buzluklarda bozuluyor, tonlarca sebze ve meyve çöpe gidiyor, tıbbi ilaçların elektrik kesintileri nedeniyle bozulması tehlikesi var ve tıbbi operasyonlar yarıda kalıyor.Alithia gazetesi de 11 Temmuz felaketinin maliyetinin 3 milyar 100 milyon euro olduğunu ve bunun, 1974'ten sonra en büyük ekonomik zarar olduğunu yazdı.
 
Öte yandan Kıbrıs Rum yönetimi yetkililerinin, Mayıs 2009 yılından bu yana, Zigi'deki Evangelos Florakis deniz üssüne Monchegorsk gemisinden indirilen patlayıcı yüklü konteynerlerle ilgili tehlikenin farkında olduğu, anca bu konuda hiçbir adım atmadığı bildirildi. (yenişafak)