Jan Garbarek herbiri usta müzisyenlerden oluşan quartetiyle İstanbul’da.

40 yılı aşkın başarılı müzik kariyeri, sayısız albüm ve projesiyle dünyanın en önemli caz üstadlarından olan Garbarek, 24-25 Şubat’ta Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’na, İstanbulluların ruhunu teslim almaya geliyor.

Memleketsiz Garbarek
1947’de Mysen’de doğan Jan Garbarek’in 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi baskısı sebebiyle ağır şartlarda yaşamaya çalışan Polonya’lı babası, savaşın sonunda Norveç’li annesiyle evlenir. Aile, dönemin koşulları sebebiyle, Oslo’ya taşındıkları zamana, yani Garbarek 7 yaşına gelene kadar memleketsiz kalır. Yeni memleketinin kültürü Jan Garbarek’i fazlasıyla etkileyecek ve İskandinav cazının babası olarak anılacaktır.

50 albümle Hollywood’ın en gözde ismi
Garbarek’in yaşamı, henüz 14 yaşındayken, radyoda John Coltrane’i dinlemesiyle yön değiştirir. Beğendiği isimleri dinleyerek kendi kendini yetiştiren sanatçı, iyi müzik yapabilmek için çok nota çalmak gerekmediğini, çalarken diz çökmenin hiç de ona göre olmadığını fark eder ve kendi müziğini yapmaya karar verir. Klasik cazın yanı sıra İskandinav ve dünya folklorunu da müziğine taşıyan Garbarek, parlak ve temiz sololarıyla da çağdaşlarından kolaylıkla ayırt edilebilir. Caz teorisyeni George Russell, Garbarek’i “Avrupa cazında Django Reingardt’tan beri en orijinal ses” olarak tanımlıyor.

22 yaşına geldiğinde ünlü caz plak şirketi ECM’ye davet edilen Jan Garbarek, 43 yılda yaklaşık 50 albüme imzasını attı. Modern caz kronolojisinin en değerli isimlerinden olan sanatçı Anouar Brahem, Eleni Karaindrou, Ustad Fateh Ali Khan, Zakir Hussain ve Deeyah gibi etnik isimlerle de pek çok albüm projesinde yer aldı. Birçok Fransız ve Norveç filminin özgün müziklerini yazan Garbarek, Hollywood sinemasının da en gözde müzisyenlerinden.

Jan Garbarek’i ilk kez dinleyecek olanlar, onun müziğinin basit ve soğuk olduğunu düşünebilir. Oysa ki; Garbarek’in müziğindeki gizemi, parlaklığı, estetiği, lirikliği kısacası onun bir kült haline getiren nedenleri onu dinlerken sadece kulağını değil yüreğini de açanlar görebilir. 24-25 Şubat’ta ruhunuzu ona teslim edin, size yol göstersin!

40 ve 20 TL olan konser biletleri CRR Konser Salonu Gişesi ve Biletix’te!