Kaç gündür bir AYBA muhabbetidir gidiyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi AYBA sağlık hizmetleri için İl Sağlık Müdürlüğüne izin için başvuruyor. Sağlık Müdürlüğü evrakları kontrol ediyor ve Sağlık Bakanlığı’na izin ruhsatını kimin adına verelim diye soruyor. Bu aşamada Aydın Valiliği AYBA’nın sağlık hizmetlerini “Ruhsatsız” diye iptal ediyor. Bu hizmetten çoğunlukla yatalak dediğimiz hastalar faydalanıyordu. Şimdi bu hastalar mağdur, Büyükşehir bu hastalara sağlık hizmeti yerine, sağlık merkezlerine ulaşım hizmeti vermeye başladı. Ancak ağır hastalığı olanların kilometrelerce yol gitmesi hastayı zorluyor. En kısa sürede bu iznin verilmesi yerinde olacaktır.

Şimdi konuya başka açıdan bakmak lazım. Ülkemizde 18 milyonu aşan yapı stokunun yüzde 67'sinin, yani 12 milyon konutun ruhsatsız ve kaçak olduğunu belirledi. Yüzde 60'ı 20 yaş ve üzerindekilerden oluşan konutların yüzde 45'i oturulamaz durumda bulunuyor.

2018 yılında 10 milyon başvuru oldu İmar Barışı’na. Şimdi sormak istiyoruz; Bunların kaç adedi resmi bina statüsünde, bu resmi binaların kaçı Aydın ilinde yer alıyor? Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bu binalar için ne yaptı?

Sadece İstanbul’da 8.000 ruhsatsız öğrenci servisi var. Ruhsatsız taksi sayısı bilinmiyor. Ruhsatsız okul, ruhsatsız öğrenci yurdu, ruhsatsız hastane, artık aklınıza ne gelirse ruhsatsız, yani kaçak. Ruhsatsız maden ocağı, ruhsatsız işletmeler, hatta ruhsatsız yol bile açılıyor.

Peki, Aydın’da durum nedir? Aşağıda yerel haberlerden iki örnek var.

“Henüz ruhsatı verilmeyen okulun açılışı Aydın Ticaret Odası binasında bulunan konferans salonunda temsilen yapıldı. Açılış kurdelesi kesilen okulun ruhsatının olmadığı ve yolunun dahi yapılmadığı ortaya çıktı.  Açılış kurdelesini de Vali Selim Köşger, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken ve STK temsilcileri birlikte kesmişti (1)”. Eeee, ne olacak şimdi?

“2011 yılı içinde ihaleye çıkartılan ve 400 bin TL'ye ihale edilen Devlet Hastanesi kantinin ruhsatsız olarak inşa edildiği ve işletme ruhsatını da henüz almadığı yine iddialar arasında. Yıkım kararı bulunan eski doğumevi binasına da bitişik vaziyette inşa edilen kantinin fiziki durumu belirsizliğini korurken, Sağlık Müdürlüğü'nün konuyla ilgili raporlara rağmen böyle bir işleyişe göz yumması ise herkesi şoke ediyor. AYBA hizmetine engel olan Sağlık Müdürlüğü kendisi kaçak bina yapıyor (2)”.

Bunlar sadece iki örnek, şimdi başka bir konuya değinmek gerek.

Geçenlerde AKP’li bir yönetici pahalı buldukları su parası için mahkemeye gidiyor(3). Ama İl Başkanı dahil 11 kişi mahkeme önünde poz veriyorlar. Gerekçe; vicdani sorumluluk, deniyor. Gayet güzel. Şimdi aynı kişiden beklenen şu; Yüksek orandaki elektrik, doğalgaz, köprü geçişi, akaryakıt, gübre, patates, soğan vs. gibi zamlar için de aynı duyarlılık kendilerinden bekleniyor. Bu konularda da vicdani duyarlılığı gösterecekler mi, göreceğiz.  

Yeter mi, elbette yetmez. Aydınpost Yazarı Avukat Akın Yakan sürekli hava kirliliği ölçüm sonuçlarını yayınlıyor, ayrıca Menderes Nehri’nin kirliliği herkes tarafından malum. Bu konular halk sağlığını tehdit ediyor. Ayrıca Sağlık Müdürlüğüne ve Çevre Müdürlüğüne bu konularda sorular sorulduğunda cevap alınamıyor. Şimdi duyarlı yöneticilerin bu konuda da mahkemeye gitmesini bekliyoruz. Başta Jeotermal tesisler olmak üzere hava kirliliği ve su kirliliği yaratan tesisler ile sularımızın kirletilmemesi ve temizlenmesi için girişimler bekliyoruz. Elbette hepimiz sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Bunun için yöneticilerimizden destek bekliyoruz.

Eğer dürüst yaşamışsak, nasıl öleceğimizi düşünmemize hiç gerek kalmaz. (Robert Burns)

1-https://www.aydinpost.com/aydinda-saka-gibi-olay-oturma-ruhsati-olmayan-okulu-acmislar-312470h.htm

2-https://www.aydinpost.com/devlet-ruhsatsiz-ihaleye-cikmis-166327h.htm

3-http://www.milliyet.com.tr/ak-parti-aydin-daki-su-zammini-yargiya-aydin-yerelhaber-1769830/

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!