Kanun gereği bu belge olmadan yapılara ruhsat verilemeyeceğini de iddia eden Fikri Aydın, Aydın"da belediyelerin geçici bir süre inşaat ruhsatı vereyi durdurması gerektiğini ifade etti.
Bu arada Aydın'da ruhsat verme işleminde herhangi bir sorun olmadığı ve 2017 yılına kadar yasal olarak ruhsatların verilebileceği öğrenildi. Enerji Kimlik Belgesinin 01 Ocak 2011 tarihinden sonra başlanıp biten yapılar için istendiğini belirten inşaat firmaları ve yetkililer, "Aydın'daki Makine Mühendisleri Odası'nın birşey yapmadığı halde her olaydan nemalanmaya çalıştığını, sadece kaşe basıp para almayı alışmakla" itham ettiler.
Konuyla ilgili açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fikri Aydın, “Enerji performans yönetmenliğine göre 01 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulanması gereken bina "Enerji Kimlik Belgesi" oluşturulması ve bu belge olmadan ruhsat verilmemesi konusu Aydın Belediyesi, Kuşadası Belediyesi, Söke Belediyesi, Koçarlı Belediyesi, Güzelçamlık Belediyesi, Tepecik Belediyesi, Ovaeymir Belediyesi İmar müdürlüğü temsilcileri ve Aydın"daki yapı denetim firmaları temsilcileri ile Makine Mühendisleri Odası Toplantı Salonu"nda bir araya gelerek Enerji Performans Yönetmeliği"ndeki uygulamalar ve sorunlarını masaya yatırdılar. 01 Ocak 2011 tarihinden itibaren kesilecek her yeni bina ruhsatı için kanun gereği Enerji Kimlik Belgesi de istenmektedir. Bu belge Bayındırlık Bakanlığı"nca açılmış, eğitimleri almış proje çizen arkadaşlarca hazırlanacaktır. Ancak ilimizde bu belge için gerekli eğitimler yapılmış ama eğitimi alan arkadaşlara uzman belgeleri henüz ulaşmamıştır. Yani ilimizde bu belgeyi hazırlayabilecek yetkili uzman mühendis yoktur. Kanun gereği de; "Bu belge olmadan yeni binalara inşaat ruhsatı verilemez" denmektedir. Belediyelerin bu belge olmadan ruhsat vermelerinin suç olacaktır, dolayısıyla ruhsat verme işleminin geçici bir süre için durdurmalarının en doğru karar olduğu görüşünde birleşilmiştir” ifadelerine yer verildi.
“MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI"NIN NEMALANMA ÇALIŞMASI”
Aydın"da makine mühendisleri odasının bir çok olaydan nemalanmaya çalıştığını belirten bazı inşaat firmaları, odanın para kazanma hırsı ile her zaman bu tür açıklamalar yaptığını söyledi. Bu olayın Makine Mühendisleri Odası"nca bilinçli yapıldığı ileri sürülürken, LPG"li araçlarda da aynı sistemin uygulandığını, çeşitli raporlar ile vatandaştan kesilen paraların mutlaka denetim altında tutulması gerektiği ileri sürüldü.
Bu arda uygulamanın 01 Ocak 2011 tarihinden sonra temeli atılıp bitirilen inşaatlar için geçerli olduğu, daha önce yapılmış yapıların ruhsatında 2017 yılına kadar böyle bir belge zorunluluğu olmadığı belirtildi.