Sağlık Bakanlığı psikiyatristlerin talebiyle 'danışma merkezleri'ni kapatırken psikologlar tepkili: 'Psikiyatristlerin merhametine bırakıldık.'
'Psikolojik bir savaş'

Sağlık Bakanlığı"nın "psikoterapi danışma merkezlerinin" kapatılmasına yönelik genelgesi, psikologlarla psikiyatristleri karşı karşıya getirdi.

Psikiyatristlerle psikologlar arasında yıllardır süregelen "terapi" kavgası iki meslek grubunu yasal platformda da karşı karşıya getirdi. Türkiye Psikiyatri Derneği, bir rapor hazırladı ve ruh sağlığı alanının denetim altına alınması gerektiğini savundu. Bu rapor Sağlık Bakanlığı"na gönderildi.

Bakanlık psikologların psikoterapi yaptığı merkezlerin de aralarında olduğu danışma merkezlerini kapatma kararı aldı. Psikiyatristler tepkilerinin, yaşam koçluğu, kişisel gelişim ve fal bakan merkezlere olduğunu söylerken, psikologlarsa Sağlık Bakanlığı"na bağlı çalışmadıkları halde bakanlık kararıyla kapatılmalarının yasaya aykırı olduğunu savunuyor ve "yürütmenin durdurulması" için mahkemelere başvuruyorlar.

Psikoterapist Mehtap Kayaoğlu “Bakanlık "Bu işi yapabilirsiniz ancak, hastanelerde, psikiyatristlerin yanında onların kontrolünde yapacaksınız" diyor. Bir meslek grubunu, başka bir meslek grubunun merhametine terk ediyorsunuz” diye konuşuyor. Türk Psikologlar Derneği yaptığı açıklamada ise “Türkiye"de ruh sağlığı hizmetlerini düzenleyen yasa veya yönetmelik yok. Tebligatlarda "ruhsatsız faaliyet" deniyor. Meslek yasası olmayan kişilerin çalıştığı yerlerin bakanlığın ruhsatlandırması zaten mümkün değildir” denildi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türkiye Psikiyatri Derneği üyesi Prof. Dr. Selçuk Candansayar ise “Derdimiz psikologlarla değil. Raporu yaşam koçluğu, kişisel gelişim gibi merkezlere yönelik hazırladık. Amacımız bu alanda çalışan meslek gruplarının, tanımlanmasıydı. Merkezler sağlık hizmeti veriyorsa, bunu bakanlık denetleyecek” diye konuşuyor.

NESLİHAN TANIŞ - DERYA LAWRENCE / Radikal