Rugby nedir? Ragbi sporuyla ilgili detayları şöyle sıralayabiliriz, Rugby, 15'er kişilik iki takımla bir devresi 40 dakika olmak üzere iki devre olarak oynanan, ileriye pas vermenin yasak olduğu, topu elle rakip kale çizgisinin arkasına taşımayı hedefleyen sert bir spordur. İngiltere'nin Rugby isimli kentinde futbol maçı sırasında bir oyuncunun topu kollarının arasında tutarak kaleye doğru koşması ile başlamıştır. 1823 yılından bu yana başta İngiltere olmak üzere Fransa, Galler, Güney Afrika, Yeni Zelanda ve Avusturalya'da çok popüler bir spor haline gelmiştir.

RUGBY NASIL OYNANIR?

Rugby oyununun farklı bir türü olan yedili rugby oyununda ise hem rugby ligi hem de rugby birliği kuralları geçerli olmaktadır. Eğer kurallara uyularak oynanırsa rugby kesinlikle sert ya da tehlikeli bir spor değildir. Ancak Türkiye'deki rugby oyuncuları diğer ülke oyuncularına nazaran daha sert ve daha hırslı oldukları için ülkemizde rugby oyununda sakatlık oranı da yüksek olmaktadır.

Rugby oyununda bir maç 40 dakikalık iki devre şeklinde oynanmaktadır. Çocukların oynadığı rugby çocuk maçları ise genelde daha kısa sürmektedir. Sahada bir hakem, iki tane taç hakemi ve özellikle profesyonel maçlarda bir de kamera hakemi bulunmaktadır. Rugby takımları 15'er kişiden meydana gelmektedir. Rakibine göre daha fazla sayı atan takım ise maçın galibi ilan edilmektedir. Sayı atmanın iki farklı yolu vardır, bunlardan birisi “try yapmak” diğeri ise “gol atmak” olarak belirtilebilmektedir. Try; topu kalenin bulunduğu saha çizgileri içerisine değdirmektir. Bu başarıldığı takdirde yapan takıma 5 puan kazandırmaktadır. Gol atmak için de; rugby topunun kalede bulunan direklerin üstünden geçirilmesi gerekmektedir.

SURVİVOR 2018'DE RUGBY OYUNCUSU KİMDİR?



RUGBY TARİHÇESİ

Rugby 1823 yılında İngiltere'nin kentlerinden birisi olan Rugby'de doğan bir spor türüdür. Rugby oyununun tarihçesine göre; bir okulda öğrenci olan William Webb Ellis, arkadaşları ile futbol oynarken bir anda topu eline alarak gol atmıştır ve bu hareketi diğer oyuncuların da benimsemesi ile birlikte rugby sporunun temelleri atılmıştır. Geçen yıllar içerisinde artan popülerliği ile pek çok rugby kulübünün açılmasının ardından rugby birliği denilen bir birlik kurularak rugby oyununun temel kuralları ve oyuncu sayısı gibi hususlar belirlenmiştir. Aynı yıllar içerisinde rugby birliğinden ayrılan bir grup rugby sever, rugby ligini kurarak farklı kurallar ile rugby oynanmasını sağlamışlardır.

Bugün rugby halen bu iki birliğin oluşturduğu kurallar çerçevesinde oynanmaktadır. Rugby birliğinin oyun tarzı bugün Avusturalya, Kanada, İngiltere, Arjantin, Fiji, Fransa, Gürcistan, Yeni Zelanda, İrlanda, Samoa, Güney Afrika, Romanya, İskoçya, Galler ve Tonga'da oynanmaktadır. Rugby liginin oyun stili ve kuralları ise Birleşik Krallık, Yeni Zelanda, Avusturalya ve Fransa'da yaygındır. Rugby oyununun geleneksel dünya kupası ise rugby birliğinin kuralları dahilinde sürdürülmektedir.

Türkiye'de 2011 yılında kurulan ve Türkiye Ragbi Federasyonu adı verilen bir federasyon bulunmaktadır ve her türlü rugby turnuvaları bu federasyon tarafından yürütülmektedir. Rugby severler bu federasyon eşliğinde yapılan turnuvalara katılabilmekte ve rugby oynayabilmektedirler.