Rusya"ya dönük rubleyle ticaret projesine Türk bankalarının desteği, tekstil ve konfeksiyon ihracatçılarının hedefini büyüttü. İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, rubleyle yapılan ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte Rusya"ya hazır giyim ihracatının önümüzdeki 5 yılda 260 milyon dolardan, 5 milyar dolara çıkartılabileceğini söyledi.


İSTANBUL Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği"nin (İTKİB), küresel kriz ortamında Türkiye ile Rusya arasındaki ticareti geliştirmek ve ödemeler noktasında yaşanan sorunları aşmak amacıyla hayata geçirdiği ruble ile ticaret projesine, Garanti, Yapı Kredi, Akbank, Deniz, Finans, ING gibi bankalardan yönelen destek, hedeflerin büyük tutulmasını sağladı. İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, rubleyle yapılan ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte Rusya"ya yapılan hazır giyim ihracatının, önümüzdeki 5 yılda 260 milyon dolardan, 5 milyar dolara çıkartılabileceğini söyledi. Tanrıverdi, bu yolla kayıt dışı bavul ticaretinin kayıt altına alınabileceğini, kriz döneminde 1.3 milyar dolara ulaşan ihracatçıların da alacaklarının tahsil edilebileceğini söyledi.
Bavul kayda girecek
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon ihracatçı Birliği"nin (İTKİB), ruble ile ticaret projesinde gelinen son durumun değerlendirildiği toplantı, Türkiye"nin Moskova Büyükelçiliği"nde gerçekleştirildi. Türkiye"nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı"nın açılışını yaptığı toplantıda İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, geçtiğimiz yıl Rusya"ya yapılan hazır giyim ve konfeksiyon ürün ihracatının 860 milyon doları, tekstil ihracatının da 804 milyon doları bulduğuna dikkat çekerek, bu rakamlara 3 milyar dolar olduğu tahmin edilen ve Rusya ile ticaretin önemli bir kısmını oluşturan bavul ihracatının dahil olmadığını söyledi. Deri İhracatçıları Birliği Başkanı Lemi Tolunay ile Ticaret Başmüşaviri Atilla Kızılaslan"ın da katıldığı toplantıda, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Rusya pazarının önemli ölçüde daraldığına da dikkat çeken Tanrıverdi, “2009"un ilk 6 ayında Rusya"ya yapılan tekstil ihracatında yüzde 51 düşüş yaşandı. Oysa, Rusya"nın 2008 konfeksiyon ithalatı 13.8 milyar dolar. Toplam pazar ise 45 milyar dolar civarında. Türk konfeksiyoncuları bu pazarın yüzde 10"unu ele geçirebilirse, 4.5 milyar dolar bir ihracat hacmine ulaşılır. Yüzde 10"luk payın rahatlıkla yakalanabileceğini görüyoruz” dedi.
Ruslara tanıtım atağı
Konuşmasına, “Ruble ile ticaret yaygınlaşması önümüzdeki 5 yıl için öngördüğümüz 5 milyar dolarlık hedefimizin de kolay gerçekleşmesini sağlayacaktır” diyerek devam eden Tanrıverdi, şunları söyledi: “Krizin çıktığı dönemde ruble değer kaybetti. Bir çok Türk firması parasını alamadığını söyledi. Yüzde 60-70"i de olsa almaya razıydılar. 300 milyon doları deri sektörü olmak üzere toplam 1.3 milyar doları bulan bu alacakların aksamasına gerekçe olarak, dolar bulamamalarını gösteriyor, bahane olarak kullanıyorlardı. Şimdi, ticaret yapmak isteyenlere "ruble ile yap" diyoruz. Bunun için de Rusya"da tanıtım kampanyasını devreye sokuyoruz.”

Moskova Fuarı"na 33 firma katıldı

MOSKOVA"da, Krasnaya Presnaya Expocenter"da düzenlenen Collection Premiere Moscow hazır giyim ve aksesuar fuarına İTKİB çatısı altında toplanan 33 Türk firması, 754 metre karelik alanda önümüzdeki sezonun ürünlerini tanıttı.

5 bin firma rubleyle satış yapıyor

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Buna karşın sayıları 7"yi bulan bazı bankalar, gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasının ardından haziran ayından itibaren ruble ile efektif olarak çalışmaya başladı. Uygulama kriz sürecinden çıkış için çok büyük bir ticaret stratejisi oldu. Ayrıca, rubleyi rezerv para yapmak için ciddi çalışmalar yapan Rusya"nın bu uygulamasını ilk tanıyan ülke biz olacağız. Bu sistem, ihracatçılarımıza vadeli satış yapabilme imkanı da sağlayacak. Bunu yaygınlaştırmak için de 5 bin firmaya "ruble kabul ediyorum" yazılı afiş ve broşürler dağıtıldı” dedi.

Büyükelçi: Açık konuşun sorunlar çözülsün

TÜRKİYE"nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı, Rusya ve Türkiye arasında yaşanan ve bir türlü çözümlenemeyen "gümrük sorunu"na değinerek, ihracatçıların sorunları açıkça dile getirmemelerinden yakındı. Büyükelçi Akıncı, şunları söyledi: “Firmalar, sorunlarına ses çıkarmıyor, şikayetlerini dile getirmekten kaçınıyor. Oysa, uygulamanın sağlıklı devam etmesi için bilgi akışı şart. Sektör temsilcilikleri çıkarlarına sahip çıkmalı. Aksi taktirde bizden keramet beklenmemeli. Siz, firmanızı, sorun çıkaran gümrüklerin isimlerini söylemezseniz, biz bu sorunlarla nasıl başa çıkalım. Bugün Rusya"yla ticaret hacmimiz 40 milyar dolara yaklaşıyor. Önce sektör içinde dayanışma yapmanız gerekiyor.”

Ruble hesabı açıp kredi kullandırıyor

GARANTİ Bankası Merkezi Operasyondan Sorumlu Koordinatörü İlker Yavaş, ruble ile ticaretin önünün açılması için gerçekleştirilen düzenlemeler sonucunda sadece ruble ile değil diğer para birimleriyle de ticaretin gerçekleştirilebileceğine değinerek, sadece kendi bankalarının 4 aylık süreçte toplam 1.35 milyar rublelik para transferine aracılık ettiğini ifade etti. Ayrıca, bankanın 736 şubesinde gerçekleştirilen nakit işlemlerin de daha şimdiden 418 milyon rubleye ulaştığını söyledi. İlker Yavaş, “Artık, şubelerde rubleyle vadeli ve vadesiz mevduat hesabı açılabiliyor. Döviz kredisi kullandırılabiliyor. Teminat mektubu ve harici garanti de verilebiliyor. Ruble ile gerçekleştirilen ihracatların bedelleri ruble üzerinden tahsil edilebilmekte ve bu dövizlere alış yapılarak döviz alım belgesine bağlanabilmektedir” dedi.HÜRRİYET