Sudan"da pantolon giyen kadına verilen kırbaç cezasına ilişkin haberi yayımlayan televizyon kanalından savunma istendi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), şeriatla yönetilen Sudan"da pantolon giydiği için kırbaç cezası verilen kadına ilişkin haberi yayımlayan TV8"e program cezası vermek için savunma istedi. Kurul kararına gerekçe olarak, “Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredilebileceği zaman ve saatlerde yayımlanmaması” hükmünün çiğnenmesini gösterdi. Karara tepki gösteren iki üye, haberin kadınlara dönük ayrımcılık ve şiddetin çarpıcı bir örneğini oluşturduğu gerekçesiyle ilgili hüküm çerçevesinde değerlendirilemeyeceğini vurguladı.

TV8"in 15 Aralık 2010 tarihinde yayımladığı ana haber bülteninde; Sudan"da bir kadının pantolon giydiği için kırbaçlanarak cezalandırılması haberi ekranlara getirildi. RTÜK uzmanları kanala müeyyide uygulanması için rapor hazırladı.

Alp ve Alemdar"dan şerh

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun tarafından kurul gündemine alınan rapor sonucunda, eski RTÜK Yasası"nda yer alan “Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredebileceği zaman ve saatlerde yayımlanmaması” ilkesinin tekraren ihlali nedeniyle yayıncı kuruluştan program durdurma cezasına esas olmak üzere savunma istenmesi kararlaştırıldı. Ancak bu karar, 9 üyeli Üst Kurul"da tartışmaları da beraberinde getirdi. Kurul üyeleri Hülya Alp ve Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, katılmadıkları karara şerh düştü. Alemdar, muhalefet şerhinde, söz konusu haberin Sudan"da kadınlara dönük ayrımcılık ve şiddetin en çarpıcı bir örneğini oluşturduğunu bildirdi.

Üye Hülya Alp de, uluslararası basın tarafından kaydedilip internet aracılığıyla tüm dünya tarafından paylaşılan görüntülerin, antidemokratik yönetimlerde, hem ayrımcılığın, baskıcı tutumun geldiği yeri hem de hukukun nasıl işlediğini göstermesi açısından önem taşıdığını vurguladı.

FIRAT KOZOK/Cumhuriyet