Gazeteport'un haberine göre; görevi kötüye kullanmaktan hapisle cezalandırılan ve aralarında RTÜK"ün yeni ve eski başkanları Davut Dursun ile Zahid Akman"ın da bulunduğu 5 RTÜK üyesine verilen cezanın onanması istendi. Karar onanırsa, 5 ismin üyeliği düşecek ve cezaevine girecekler.

Görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle hapisle cezalandırılan ve aralarında RTÜK"ün yeni ve eski başkanları Davut Dursun ile Zahit Akman"ın da bulunduğu 5 RTÜK üyesine verilen cezanın onanması istendi. Karar onandığı taktirde RTÜK"te, AKP kontenjanından gelen 5 ismin de üyeliği düşecek ve yaklaşık 17 ay süreyle cezaevine girecekler.

Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi, Davut Dursun. Zahit Akman, Vahap Darendeli, Taha Yücel ve İlhan Yerlikaya"yı, RTÜK Daire Başkanı Cengiz Özdiker"in görevden alınmasının ardından, mahkemece verilen göreve iade kararını uygulamadıkları gerekçesiyle, 2 yıl 9"ar ay hapis cezasına mahkum etmişti. Cengiz Özdiker, görevden alınması ve yerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün yeğeninin atanması üzerine dava açmış ve kazanmıştı.

Temyiz talebi üzerine, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı tebliğnamesinde, mahkemece verilen kararın onanmasını istedi. Onama kararı çıkarsa, RTÜK"ün başkan dahil 5 üyesi düşecek, Kurulda sadece CHP"li Hülya Alp ve Korkmaz Alemdar ile MHP ve AKP kontenjanından seçilen Esat Çıplak ile Tahsin Fendoğlu kalacak. TBMM boşalan 5 üyelik için yeniden seçim yapacak. Karar onandığı taktirde bu 5 üye ayrıca mahkumiyet süreleri kadar, seçme ve seçilme hakları ile diğer siyasî haklarından ve herhangi bir meslek ve sanatı yapmaktan da yoksun kalacaklar.

KURTARICI YASA
Ancak TBMM"de AKP"li Veysi Kaynak tarafından hazırlanan ve Adalet Komisyonundan geçen bir kanun teklifi bulunuyor. Bu teklif ile görevini kötüye kullanma suçuna verilen cezaların üst sınırı 2 yıla indiriliyor. Bu durumda cezanın ertelenmesi, kararın açıklanmasının daha sonraya bırakılması ya da paraya çevrilmesi imkanı da getiriliyor.

TBMM Genel Kurul gündeminde bulunan yasa teklifi Yargıtay"ın RTÜK davası hakkında vereceği karara kadar yasalaşırsa 5 RTÜK üyesi hakkındaki dava da yeniden görülecek. Kanun teklifi TBMM"de aynı suç iddiası ile dokunulmaz dosyası bulunan 60 kadar milletvekili ile, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları Melih Gökçek ve Kadir Topbaş"ı da ilgilendiriyor.