RTÜK, çalışanlarının zam beklentisini yasa değişikliğinde yaptığı ince bir ayarla çözdü.
TBMM’nin seçim öncesi tatile girmeden yaptığı son yasa değişikliklerinden birisi de RTÜK’le ilgiliydi. Mart ayında RTÜK Yasası değiştirilmişti. Değişiklikle, iki yeni başkan yardımcılığı kurulurken, uzmanlar tektipleştirilmiş ve kadro yapıları yeniden düzenlenmişti. Yasa değişikliği içinde yer alan bir madde önceleri dikkat çekmedi. O maddede maaşlarını brüt alan çalışanların bundan sonra net alacağı, dolayısıyla da vergi kesintisinden muaf olacağı hükmü yer alıyordu. Bunun anlamı, vergi kesintisini devletin üstlenmesinden dolayı çalışanlara maaş artışı sonucunu doğurdu. RTÜK, kurumun kadro yapısı değiştiği için böyle bir ‘düzenleme’nin yapılması gerekliliğini savundu.
Bu değişiklik kurumda çalışan bütün personele ‘zam’ olarak yansıdı. En az 250 TL olmak üzere sözleşmelilerin ücreti de hesap edildiğinde RTÜK çalışanlarının maaşının ortalama 1000 TL arttığı söyleniyor.
RTÜK’ü sevindiren bu gelişme devlet kurumlarında bir nebze ‘kıskançlık’da doğurdu. RTÜK gibi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a bağlı olan TRT ayağa kalktı. Hemen harekete geçen TRT yönetimi, “Aynı bakana bağlıyız, aynı yasaya tabiyiz. Aynı zammı biz de istiyoruz” anlamına gelen bir yazı ile RTÜK’e başvuruda bulundu.
TRT’ye verilen cevapta, kendi düzenlemelerinin kendilerini bağladığı, eğer çalışanlarına zam yapmak istiyorlarsa bunun TRT Yönetim Kurulu’nun görevi olduğu belirtildi. İki kurum arasındaki bu ‘zam’ restleşmesi Başbakanlık’a da sıçradı. RTÜK’ün talebi üzerine Başbakanlık hukuki görüş gönderdi. Başbakanlık yazısında yasalar hatırlatıldıktan sonra TRT’nin zam yapamayacağı belirtilirken, RTÜK için “Aslında sizin de yapmamanız gerekirdi” denildi.