Şanghay'ın Pudong Yeni Bölge Halk Mahkemesinde 22 şubatta Şıncın'daki Proview Teknoloji şirketi Apple'a karşı dava açacak.

Apple daha önce aynı şirkete Çin'in ana kesiminde iPad markasının kontrolü için dava açmış ancak, Guangdong eyaletindeki Şıncın'da bulunan mahkeme bu talebi reddetmişti.

Apple bu davayı kaybetmesinin ardından Guangdong'daki Yüksek Halk Mahkemesine başvurmuş ve 4 milyon yüenlik bir tazminat talep etmişti.

Buna karşılık Proview firması markanın tescilinin 2001'den beri ellerinde olduğunu savunuyor. Apple ise ilgili şirketin tescilini 2006 yılında İngiltere menşeli "IP Application Development (IPAD)" şirketinden aldığını öne sürüyor.

2006 yılında Şıncın'daki Proview Teknolojileri şirketinin büyük yatırımcısı Tayvan menşeli Proview Elektronik şirketi 2006 yılında "küresel iPad markasının tescilini" İngiltere'deki IPAD şirketine 35 bin sterline satmış, İngiliz şirketi de markayı Apple'a devretmişti.

Tayvan'daki Proview Elektronik şirketi 2000 ve 2004 yılları arasında iPad markasını birçok ülke ve bölgede adına tescil ettirmişti.

Şıncın'da bulunan Proview Teknoloji şirketi ise Çin'in ana kesimindeki şirketin, tescilli markanın 2006 yılında yapılan anlaşmaya dahil olmadığını ve Tayvan'daki şirketinin bu markayı tutmadığını, ancak kendilerinin tuttuğunu söyledi.

Şıncın'daki mahkeme Apple'ın Proview Teknoloji şirketinden marka tescilini aldığına dair bir kanıt olmadığını belirten bir karar almıştı.

cnnturk