Pekin'de ilgili makamların, Şıncın merkezli Proview Teknolojileri firmasının, Apple'ın iPad markası konusunda tescil haklarını ihlal ettiği şikayetini geçen yıl aldığı kaydedildi. Yerel medyada yer alan haberlerde Apple firmasının 200 milyon yuan (yaklaşık 55,6 milyon TL) cezaya çarptırılabileceği yorumları yapılıyor. Yetkililer ise tescil ihlali hususunda bu rakamın en yüksek ceza olarak değerlendirilemeyeceğini belirtiyor. Ancak Guangdong eyaleti Yüksek Halk Mahkemesi sözcülüğü miktarın mevcut iş hacmine göre değerlendirildiği açıklamasını yaptı.
ABD menşeli bir şirket olan Apple, bu durumun Çin'in ana kesiminde satışlara tesiri olup olmadığı konusunda bir yorumda bulunmadı. Şinhua ajansına konuşan Proview Teknolojileri şirketinin avukatı Şie Şianghui, şirketin Şıncın Halk Mahkemesi, Huicou Halk Mahkemesi ve Şanghay Pudong Halk Mahkemesine, Apple'ın bu üç kentte iPad satışını durdurması yönünde talepte bulunduğunu söyledi. Avukat, Şanghay'daki mahkemenin davayı kabul ettiğini, davanın 22 Şubat'ta görüleceğini kaydetti.
Marka tescili Çin firmasında
Proview firması markanın tescilinin 2001'den beri ellerinde olduğunu savunurken, Apple ise ilgili şirketin tescilini 2006 yılında İngiltere menşeli ''IP Application Development (IPAD)'' şirketinden aldığını öne sürüyor. 2006 yılında Şıncın'daki Proview Teknolojileri şirketinin büyük yatırımcısı Tayvan menşeli Proview Elektronik şirketi 2006 yılında ''küresel iPad markasının tescilini'' İngiltere'deki IPAD şirketine 35 bin sterline satmış, İngiliz şirketi de markayı Apple'a devretmişti. Şıncın'da bulunan Proview Teknoloji şirketi ise Çin'in ana kesimindeki şirketin, tescilli markanın 2006 yılında yapılan anlaşmaya dahil olmadığını ve Tayvan'daki şirketinin bu markayı tutmadığını, ancak kendilerinin tuttuğunu savunuyor.