Avusturya Roman Kültür Cemiyeti Başkanı Rudolf Sarközi, Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'i ziyaret ederek "Fransa'da Romanların sınırdışı edilmemesi için" yardım istedi.

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer ile tarihi Hofburg Sarayındaki makamında 1 saat 45 dakika baş başa görüşen Sarközi, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Fransa'da Romanların sınırdışı edilmesi kararının durdurulması için Fischer'den yardım istediğini" söyledi.

Fischer ile 35 yılı aşkın kişisel bir dostluğu olduğunu ve Sosyal Demokrat Parti'de (SPÖ) birlikte siyaset yaptıklarını anlatan Sarközi, Cumhurbaşkanı Fischer'in kendisine, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile AB çerçevesinde ilk fırsatta görüşeceği ve gerekli tüm girişimleri yapacağı vaadinde bulunduğunu belirtti.

Romanların sınırdışı edilme kararına karşı yapılan eylemler üzerine şimdilik durumun sakinleştiğini ifade eden Sarközi, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin sınırdışı kararını resmen geri çekmesi için, AB nezdinde gerekli girişimlerin sürdüğünü kaydetti.

Sarközi, Fransa'da Romanların sınırdışı edilmesinin sorunu daha da karmaşık bir hale getireceğini belirterek, Romanların Fransa'daki iş piyasasına entegre edilmesinin daha insani bir çözüm olacağını vurguladı.

Romanların yıllar önce Romanya ve Bulgaristan'daki tüm varlıklarını satarak Fransa'ya "büyük umutlarla geldiklerini" ifade eden Sarközi, Fransa yönetiminin sınırdışı kararında ısrar etmesi halinde, "Romanya ve Bulgaristan yönetimiyle görüşerek, geri gönderilecek Romanların mağdur olmamaları için gerekli önlemleri alması gerektiğini" savundu.

A.A.