Konu ile ilgili açıklama da bulunan ve ekibin başında Romanya"ya giden Didim Kent Konseyi Sekretaryası Ali Gençli “Gençlik Karavanının AB Fonlarından yararlanarak başlattığı Gençlik Projesi kapsamında Dünyanın birçok ülkesinden Romanların katılacağı ve Romanya"nın Başkenti Bükreş"te yapılacak olan “Dünya Romanlarının Buluşmasına” Didim"de 6 kişilik bir ekip olarak katılmak için gerekli çalışmalarımızı tamamladık Gençlerimizin davetiyesi ve Chengen vizeleri bulunmasına rağmen Bulgaristan sınır kapısından geri çevrildiler” dedi.

Gençlik Karavanına katılmak üzere İstanbul"dan yola çıkan Bekir Kartal, Bahri Doğu, Kader Çınar, Bahriye Çınar ve Mümin Var ise yaşadıkları olayın şokunu atlamadıklarını belirtti. Ekip Başkanı Mümin Var, yaşadıklarını şöyle anlattı : “Bulgar Kapısında araçta bulunan Türkleri indirdiler. Bulgaristan"da oturma izni olan Türkler geçti. Oturumu olmayanlara ise ilk sordukları para oldu. Yanımızda bulunan ve bizimle aynı belgelere sahip olan bir Türk vatandaşı 600 dolar vererek geçtiğini söyledi. Biz pasaport, chengen vizesi ve davetiyemizi görevlilere verdik. Ancak görevli Romanya devletinin bizlere gönderdiği davetiyeyi buruşturarak yere attı”

Yaşadıkları olay ile şoka uğradıklarını belirten Var, görevlilerin kendilerini araçtan indirerek "Hadi Türkiye"ye" dediklerini söyleyerek “Sonra yaklaşık 500 metre yürüyerek Kapıkule"ye geldik. Yaşadığımız durumu Türk yetkililere anlattık. Onlar evraklarımızı inceledi ve geçiş için hiçbir eksiğimiz bulunmadığını söyledi. Ve onların da bize sordukları ilk soru Sizlerden para mı talep ettiler oldu. Yaşadığımız olaylardan sonra çocukların özgüveni kırıldı, öyle ki Didim"e gelince toprağı öptüler” diye konuştu.
Ekipten önce uçakla Romanya"ya ulaştığını kaydeden Ali Gençli, 6 gün süren Gençlik Karavanında Roman Kültürü ve Toplumda Romanların önyargı ile itilmişlikleri üzerine sempozyum düzenlendiğini belirterek, şunları söyledi: “Gençlerimizin tüm evrakları olmasına rağmen Bulgar sınır kapısında Bulgar görevlilerce geçişlerinin engellenmesi tarafımızca kayıp olarak nitelendirilmektedir. Yapılan bu uygulamayı Bulgaristan Devlet Başkanlığı ve Avrupa Birliğine şikayet edeceğim”