Çalıştaya Devlet Bakanı Faruk Çelik ile birlikte 3 milletvekili ve 126 dernek başkanı ve 4 federasyon başkanının katıldığını belirten Dernek Başkanı Çakır; “Bakan Çelik Çalıştay da Romanların bu ülkenin en aşırı derecede vatandaşları olduğunu, ülkesini bayrağını seven, barışsever ve kinci olmadıklarını dile getirdi. Sonrasında dernek başkanlarına 5"er dakika konuşma hakkı verildi. Toplantı yaklaşık 9 saat sürdü” dedi.
Bakan Çelik"in sorunları tek tek not aldığını dile getiren Çakır; “Dernek Başkanlarının komisyon oluşturarak hükümet ile diyalog içinde olmasını istedi. Sorunların Başbakan Recep Tayip Erdoğan"a rapor edileceğini söyleyen Bakan Çelik en kısa zamanda gerçekleştirilecek toplantının Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile yapılacağını da söyledi” diye konuştu.

Hükümet tarafından yapılan "Kürt" ve "Alevi" açılımlarının ardından sürpriz bir biçimde çalışmalarına başlanan "Roman" açılımından umutlu olduklarını belirten Metin Çakır; şunları söyledi: “Roman toplumunun çıtasını yükseltmeyi ve toplumsal eşitliği amaçlayan bu çalışmaya hükümetin ciddi olarak baktığına ve bu sürecin kısa zamanda iyi bir sonuç alacağına inanıyorum. Bundan sonraki süreçte komisyonda bulunan arkadaşlarımızın ilgili bakanlıklarla yaptıkları görüşmelerin ardından Nisan ayına kadar çalıştayın verimliliği sonuç verecek”

“ROMAN, AÇILIMI KÜRT AÇILIMI KADAR TEPKİ ALMAZ”

Hükümetin, Roman toplumunu gündemine almasını Avrupa Birliği yeni dönem başkanı olan İsveç"in istekleri doğrultusunda gerçekleştiğini vurgulayan Metin Çakır; “İsveç, Romanların durumlarının iyileştirilmesini istiyor. Ancak hükümet bu açılımı daha iyi sonuç vermesi için particilik yapmadan yerel yönetimlerle koordineli olarak gerçekleştirmeli” dedi.
"Roman" açılımının, "Kürt" açılımı gibi tepki almayacağını belirten Çakır, şöyle dedi:“Roman açılımı tepkiden ziyade destek alacak. Muhalefet, Sivil Toplum Örgütleri ve sanatçılar da dahil olmak üzere toplumun her kesimi bu sürece destek verecek”