M.S. 200 yılında kurulan Bergama"daki ünlü antik kentin ölüm fermanı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu"nun kararıyla M.S. 2010"da imzalandı.

İzmir 2 No"lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Bergama"daki Allianoi Antik Kenti"nin tamamen sular altında kalmasına yol açacak olan kararı onayladı. Kurul, Yortanlı Barajı"nın faaliyete geçirilmesi konusunda "kültür varlıkları açısından sakınca olmadığına" karar verince, çevrecilerin bütün umudu tükendi.

İzmir"in Bergama İlçesi"nde bulunan Allianoi Antik Kenti, Türkiye"de doğa ve çevre mücadelesinin sembollerinden biriydi. Kentin Yortanlı Barajı"nın suları altında kalmaması için yıllardır süren mücadelenin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu"nun son kararıyla nihayete erme ihtimali var.

İzmir Barosu bir dava daha açacak

Kurul üyeleri kumla örtülerek üzeri tamamen kapatılan Allianoi Antik Kenti"nde 8 Aralık"ta inceleme yaptılar. İnceleme sonunda verilen kararda, antik buluntular olan bölgenin, mitolojideki "Allianoi" kenti olup olmadığının kesinleşmediğine vurgu yapıldı ve yöreden “Allianoi Termal Yerleşmesi" diye söz edildi.