Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2015'e kadar Türkiye'de bir uydu üretileceğini ve uzaya Türkiye'den fırlatılacağını açıkladı. Türkiye'nin hedefinin kendi uydusunu yaparak uzaya göndermek olduğunu bildiren Bakan Yıldırım, "Türksat 3A'nın yapımında Türk mühendislerin çalışmasını şart koştuk. 25 kişilik bir ekip oluşturduk. Türksat 4A ve 4B adında yeni iki uydunun siparişi daha vereceğiz. Bu iki uydunun hareket kabiliyetini artıracak bir sistem kuracağız. Böylece dünyanın tamamına yakınını kapsayabilecek. Bu ekip orada da çalışacak" dedi. Asıl uyduyu yapmadan önce küçük ölçekli bir uydu yapacaklarını da söyleyen "Bu uyduyu 2011'de atacağız. Bu şekilde aksaklık olup olmadığını göreceğiz. Ancak bu uyduyu Türkiye'den atamayabiliriz. Asıl Türksat 5A adını alacak Türkiye'de yapılacak asıl büyük uyduyu Türkiye'den atacağız" dedi. Konum olarak Türkiye'nin bir sıkıntısının olmadığını söyleyen Yıldırım "Biraz daha fazla yakıt gidecek. İlk başta uydunun dizaynını yapmak için Türksat bünyesinde uydu uzay merkezi kuracaktık. Bundan vazgeçtik. TAI'nin tesisleri uygun, altyapı da var. TAI de işin içine girdi. Onlar da Göktürk uydusunun siparişini verirken bu şartları koydular. Proje TAI ile birlikte yürüyor" diye konuştu.

KÖPRÜ İHALESİ BU YIL

Yıldırım, İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün ihalesinin bu yıl yapılacağını açıkladı. Yıldırım, "Bu sene bu projeyi hayata geçirmemiz gerekiyor. İhaleyi her an yapabiliriz, hazırız. Proje yap-işlet-devret modeli ile gerçekleşecek" dedi. Bakan Yıldırım 3. köprünün yapımına ilişkin "Bizde köprü yapmak neredeyse vatana ihanet gibi görülüyor. Kim ülkesine insanına zarar vermek ister?" diye konuştu.

TRENLERİN YÜKÜNÜ TAŞIYORUZ

DEMİRYOLLARININ 10 tren seferini iptal etmesinin nedeninin yol yenileme olduğunu açıklayan Yıldırım, "Yenilenecek hatlarda seferleri durduruyoruz. Durdurmazsak emniyet riske giriyor, kaza olabilir. Verimsiz işletmeciliği demiryollarının tamamında yapıyoruz. Demiryolları bu milletin yükünü taşıması gerekirken, bu millet demiryollarının yükünü taşıyor" dedi. /Türk Time