Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Klinik Şefi ve Üroloji Klinikleri Direktörü Prof. Dr Derya Balbay, robot yardımıyla tamamen kapalı şekilde dünyada yılda 100 hastaya uygulanan mesane kanseri ameliyatından 30'unun Türkiye'de yapıldığını bildirdi.

Balbay, 4. Üroonkoloji Sempozyumu için geldiği Hatay'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesane kanserinde robot yardımıyla yapılan kapalı ameliyat uygulamasının, hastanın erken dönemde ayağa kalkması ve bağırsak fonksiyonlarının tekrar normale dönme süresi açasından avantajlı olduğunu söyledi.

''Da Vinci'' robotuyla gerçekleştirilen bu ameliyatta, bağırsaklardan yeni mesane yapıldığını idrar kanallarını buraya bağlayarak normal yoldan idrar yapılmasını sağlamanın ana amaç olduğunu ifade eden Balbay, son yıllara kadar bu ameliyatın açık sistemle yapıldığını kaydetti.

Çok yeni olan ve dünyada 5-6 merkezde uygulanan ''Da Vinci'' robotu yardımıyla yapılan ameliyatlardan son derece olumlu sonuç alındığını vurgulayan Balbay, ''Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi de bu sistemi uygulayan merkezler arasında yer alıyor. Bu konuda dünyada en büyük ikinci hasta serisine sahibiyiz. Bu uygulama dünyada her yıl 100 hastaya yapılıyor, bunun da 30'u Türkiye'de gerçekleştiriliyor'' dedi.

Bazen sabahtan akşama kadar süren kapalı ameliyatın hasta konforu açısından çok önemli olduğunun altını çizen Balbay, açık ameliyatta kanamanın gerçekleştiğini, robotla yapılanda ise böyle bir ihtimalin söz konusu olmadığını kaydetti.

Açık ameliyatın çok büyük kesiklerle gerçekleştiğini, bu nedenle yarada iyileşme probleminin ortaya çıkabildiğini ve yeni bir ameliyatın söz konusu olabildiğini vurgulayan Balbay, ''Robotla birkaç delikten ameliyat gerçekleştiği için ikinci bir ameliyat söz konusu değil. Ayrıca açık ameliyatta yaranın enfeksiyon kapma riski daha fazla iken robotta bu olasılık daha da aşağılara iniyor. Ayrıca hastalarımız kapalı ameliyatta daha erken ayağa kalkıyor, bağırsak fonksiyonlarının tekrar normale dönme süresi daha da kısalıyor'' diye konuştu.

Robot yardımıyla yapılan kapalı ameliyatın yaklaşık 6 bin TL'ye mal olduğunu belirten Balbay, Avrupa ülkelerinde bu rakamın yükseldiğini kaydetti.

Yurt dışından da Türkiye'ye bu ameliyatı yaptırmak için gelmek isteyenlerin bulunduğunu ifade eden Balbay, çok yeni bir sistem olan bu uygulamanın yaygınlaşmasını ve daha çok hastaya hizmet götürmeyi hedeflediklerini kaydetti.