Harvard Üniversitesinden araştırmacıların geliştirdiği robotik bir ameliyat cihazı, atan bir kalbin içinde otonom şekilde hareket edebilmeyi öğrendi. Görmek için sadece küçük bir kamera kullanan cihaz, domuzların kalplerinde doğru noktaya gitmeyi başardı. Daha sonra doktorlar ameliyatı tamamladı. Harvard Tıp Okulu'ndan Pierre Dupont ve çalışma arkadaşları robotik bir sonda geliştirdi. Cihaz diğer uçta hareketlerini kontrol eden bir motor sistemine bağlı. İnce bir tüp şeklindeki sondalar ameliyatlarda cihazları ve ilaçları istenen bölgelere ulaştırmak için sıklıkla kullanılıyor. Ekibin geliştirdiği cihazın ucunda bir kamera ve LED ışık bulunuyor.

Tecrübeli bir doktor kadar başarılı

Sondanın hareketlerini kontrol eden algoritmayı eğitmek için kalbin iç yapısını gösteren 2 bin adet fotoğraf kullanan ekip, cihazı daha sonra kalbinde delik bulunan beş domuzun kalplerindeki deliklere implant yerleştirmek için kullanıldı. Her bir işlemin başında bir doktor kalbin alt kısmında küçük bir delik açtı. Bu delikten içeri sokularak sonda, otonom olarak sızıntının bulunduğu yere gitmesi için görevlendirildi.

Ekip her bir ameliyatta sondanın yön bulma yeteneklerini defalarca test etti. Her domuzda ortalama üç adet kapatılması gereken sızıntı bulunuyordu. 83 denemede sonda % 95'lik bir başarı oranıyla sızıntıların bulunduğu konumlara ulaştı. Daha sonra bir doktor ameliyatı gerçekleştirerek sızıntıyı kapattı.

Pierre Dupont "Cihazın başarı oranı deneyimli bir doktorunki ile eşdeğer. Sızıntıya ulaşmak gibi sıradan görevler robotlar tarafından gerçekleştirilince doktorun üzerindeki zihinsel yük de azalmış oluyor. Böylece doktorlar delikleri kapatmaya odaklanabiliyor." açıklamasında bulundu.

Şu anda sızıntı olan bir kapakçık implantını tamir etmek için doktorlar, ultrason tarafından sağlanan görsel ipuçlarından ve elleri ile yönettikleri sondanın yarattığı histen faydalanıyor. Duke Üniversitesinden Manesh Patel "Bunun için önemli derecede yetenek ve deneyim gerekiyor. Teknoloji bu işlemi daha kolay hale getiriyor." açıklamasında bulundu.

Manesh Patel otonom sondanın kalbe direkt olarak kesik açılarak değil, kan damarları aracılığıyla girebilecek kadar geliştirilmesini umuyor. Kalbe damarlar aracılığıyla ulaşmak, kalp dokusuna gereksiz zararlar verilmesini engelliyor ve doktorlar bu işi el ile yaparken bu yöntemi kullanarak kalbin dokusunun zarar görmesine engel oluyor.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU