Şimşek, "Bizim, Robin Hood stilinde bir vergi sistemimiz var. Mesela petrol gibi ürünlerde yüksek vergi uyguluyoruz. Bunu da eğitim, sağlık gibi konularda fakirlere yardım için kullanıyoruz. Yüzde 30 oranındaki vergi gelirimiz petrolden geliyor." dedi. 

Washington'daki temasları çerçevesinde "Ortadoğu ve Kuzey Afrika İçin Dersler" panelinde konuşan Şimşek, bölgede reformların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington'daki ilk gün temasları kapsamında, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları çerçevesinde düzenlenen "Sübvansiyon Reformunun Ekonomi-Politiği: Ortadoğu ve Kuzey Afrika İçin Dersler" konulu panelde konuştu. Bölgede yaşanan değişimlerin beklentileri artırdığını belirten Şimşek, bölge ülkeler yapısal reformlarını hayata geçirirse, yatırım koşullarını iyileştirirse, o zaman uzun vadede bölge için çok büyük beklentilerin oluşacağını söyledi.

Şimşek, panelin ardından da Türk gazetecilerin sorularını cevapladı. Şimşek, IMF-Dünya Bankası Bahar toplantılarında katıldığı bu panele dair soru üzerine Ortadoğu'da son 1-2 yıldır dramatik gelişmeler olduğunu söyledi. "Arap Baharı ülkelerinin Türkiye'nin sübvansiyon deneyiminden ne tür bir ders çıkarabileceğine" yönelik soru üzerine Şimşek, halkın tamamına verilen genel sübvansiyonların aslında amacına ulaşamadığını söyledi. Şimşek, sübvansiyonlarla ilgili olarak şunları söyledi: "Biz Türkiye'de tabii ki fakirimize, yoksulumuza sahip çıkıyoruz ama bu, genel sübvansiyonlar şeklinde değil, daha çok destekler anlamında. Türkiye'de biz akaryakıt ürünlerini sübvanse etmiyoruz, tam aksine akaryakıt ürünlerinden vergi alıyoruz, o topladığımız vergiyi Türkiye'nin geleceğine yatırıyoruz. Yani bunları, ülkemizin eğitimine, sağlığına, altyapısına, Ar-Ge'ye harcıyoruz. Halbuki Ortadoğu'da yapılan nedir? Akaryakıt ürünlerini sübvanse ediyorlar, böylece oradan gelecek gelirden olmakla kalmıyorlar, aynı zamanda bütçede çok önemli açıklar veriyorlar. Halbuki bu uygulamayı doğru yapsalar, belki eğitime, uzun vadeli ülke geleceğine daha fazla kaynak vermiş olurlar. Türkiye'deki birçok uygulama onlar için örnek olabilir."