ABD Dışişleri Bakanı, Kongre"de yaptığı konuşmada Kuzey Irak"tan “Kürdistan” diye bahsetti

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kongre"de milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, Kürtler"in denetimindeki Kuzey Irak"tan “Kürdistan” diye bahsetti, “PKK"yı tamamen yok etmek çok zor” dedi.

Temsilciler Meclisi Hükümet Reform Komitesi"nde konuşan Dışişleri Bakanı Rice"a bir milletvekili, PKK terörünün durdurulması için apılması gerekenleri sordu. Rice, “Terör örgütü PKK, Kürdistan"ın ücra bir köşesinden faaliyet gösteriyor. Dolayısıyla onu tamamen yok etmek çok zor” yanıtını verdi.

Türkiye"nin istikrarsız bir ortamda durumu gerginleştirmemesi gerektiğini savunan Rice, Türkiye ve Irak"tan PKK"ya karşı işbirliği yapmasını istedi. Rice, geçen aylarda da “Türkiye-Kürdistan sınırı” ifadesini kullanınca Ankara"nın tepkisini çekmişti.

Türkiye, Irak anayasası çerçevesinde “Kürdistan bölgesel hükümeti” ifadesinin kullanılmasına karşı çıkmıyor, ancak üst düzey ABD"li yetkililerin, Kuzey Irak"tan doğrudan “Kürdistan” diye bahsetmesine tepki gösteriyor.

Bu arada ABD"nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, Iraklılar"dan, PKK"ya lojistik malzeme ulaşmasının engellenmesini ve terör örgütünün liderleri için yakalama çağrısı çıkarılmasını istedi.

“PKK bölgesine gidenler ve oradan gelenler yakalanmalı” diyen Crocker, sözlerinin PKK ile savaşılması anlamına ise gelmediğini söyledi.

NTVMSNBC / Ümit Enginsoy