Ergenekon soruşturması kapsamında gazetecilerin tutuklanması üzerine yaptığı “Bir yanda gazeteciler gözaltına alınıyor, bir yanda basın özgürlüğü deniyor. Biz anlamıyoruz” açıklamasıyla Hükümet"in tepkisini çeken ABD"nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone"nin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"na tutuklu gazetecileri sorduğu öğrenildi.

ABD"nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"na bir nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyaret çıkışında açıklama yapan Ricciardone, Türkiye"nin seçim sürecinde olduğunu belirterek, “Biz parti konusunda tamamen tarafsızız. Herhangi bir partiyi desteklemiyoruz ama Türkiye"yi destekliyoruz” demişti. Edinilen bilgiye göre, görüşmede ağırlıklı olarak CHP"nin politikaları ve yaklaşımı konuşuldu.

Ricciardone, daha önce 6 kez Türkiye"ye geldiğini belirterek Kılıçdaroğlu"na “Türkiye"de demokraside ilerleme görüyorum, siz nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sordu. Buna karşılık Kılıçdaroğlu, “Demokraside ilerleme değil gerileme var, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığında sıkıntılar var. Basın özgürlüğünde ciddi engeller var” dedi.

Oda TV"nin imtiyaz sahibi gazeteci Soner Yalçın"ın tutuklanmasının ardından “Bir yanda gazeteciler gözaltına alınıyor, bir yanda basın özgürlüğü deniyor. Biz anlamıyoruz” açıklamasıyla Hükümet"in tepkisini çeken Ricciardone, Kılıçdaroğlu"nun basın özgürlüğü eleştirisi yapması üzerine “Sizde tutuklu gazetecilerin listesi var mı, neden tutuklu bulunuyorlar?” diye sordu.

Bunun üzerine Büyükelçi"ye bu konuda Türkiye Gazeteciler Sendikası"nın bir çalışması olduğu aktarıldı ve CHP"nin daha önce çeşitli dillerde hazırladığı ve AKP döneminde basına yönelik baskıların anlatıldığı “AKP iktidarında medya dünyası” başlıklı broşür verildi.

Görüşmede Libya"ya yapılan uluslararası müdahale de gündeme gelirken Ricciardone, “Libya konusunda operasyonun öncelikli amacı hava sahasının emniyetini sağlamak, şiddeti önlemek. Daha sonra ne olacağına bunlar sağlandıktan sonra bakılır” dedi.